Herhangi bir şekilde ticari faaliyet yürütmek isteyen kişi veya firmalar, ilk olarak ticaretin amacına yönelik bir kitleyi hedef almalıdır. Buna kısaca hedef kitle adı verilmektedir. Hedef kitlenin belirlenmesi, aynı zamanda yapılacak olan ticari faaliyetlerin hacmi hakkında da bilgi vermektedir. Hedef kitlenin belirlenebilmesi için birçok farklı teknik bulunmaktadır. Bu tekniklere genel olarak pazar araştırması adı verilmektedir. Pazar araştırmaları, yurt içerisinde yapılabildiği gibi yurt dışı kapsamındaki tüm ülkeler özelinde gerçekleştirilebilmektedir. Yurt dışı pazar araştırmaları, uzun vadede getirisi oldukça yüksek bir süreci kapsamaktadır. Araştırmaların son derece sağlam ve güvenilir kaynaklara dayanması sonucunda ise kişi veya firmalar kendilerini o yönde geliştirmeye başlamaktadır.
Yurt dışı pazar araştırması kapsamında dikkat edilmesi gereken birçok püf nokta bulunmaktadır. Bu noktalara gereken önem verildiğinde hedef kitleler ve rakipler daha yakından tanınabilmektedir. Böylece kişi veya firmalar, ilgilendikleri sektöre ilişkin en ince detayları şeffaf bir şekilde gözlemleyebilme imkânına sahip olmaktadır. Yurt dışı pazar araştırmaları, global ticarette başarılı olmak isteyen herkesin olmazsa olmazlarından biri konumundadır. Özellikle günümüzde artan teknolojik imkânların kullanımı ile birlikte son derece pratik bir şekilde gerçekleştirilen bu işlemler, belirli prosedürler dahilinde mümkün olabilmektedir. Yurt dışı pazar araştırması hakkında bilinmesi gereken tüm detayları yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Yurt dışı pazar araştırması konusuna değinmeden önce temelde aynı faaliyeti kapsayan “Pazar araştırması” kavramının iyi bir şekilde idrak edilmesi gerekmektedir. Pazar araştırması, ticareti yapacak olan kişi ya da şirketlerin faaliyet göstereceği ülkeyi, milleti, rakipleri ve topluluğu tanımak için yapılan bilgi toplama sürecini ifade etmektedir. Bu araştırmalar ile birlikte kişi veya şirketler, yapılacak olan faaliyetleri nasıl geliştirebileceklerine dair nitelikli verilere ulaşabilmektedir. Bunun sonucunda ise planlanan işin kurulum ve yönetim süreçleri çok daha pratik ve şeffaf olabilmektedir.
Yurt dışı pazar araştırması, kendi içerisinde bir bütün olan adımları içermektedir. Bu adımların eksiksiz ve dikkatli bir şekilde yapılması tavsiye edilmektedir. Genel olarak derleyecek olursak yurt dışı pazar araştırması şu yöntemler ile birlikte gerçekleştirilebilmektedir;
· Hedeflenen Ülkenin SeçilmesiYurt dışı pazar araştırmalarının ilk adımı, hedeflenen ülkenin belirlenmesidir. Bunun sebebi ise ticaret yapılacak olan ülkenin mevcut koşullarının, demografik bilgilerinin ve bulunduğu coğrafyanın tespit edilmesidir. Ülkede popüler olan sektörlerin araştırılması, insanların günlük hayatlarında nasıl alışkanlıklarının olduğu gibi sorular bu süreçle birlikte cevap bulabilmektedir.
· Sektör Araştırması
Sektör araştırması etabı, hedef ülke belirleme ile birlikte yapılabilmektedir. Farklı ülkeleri tanırken o bölgelerde hangi sektörlerin popüler veya hangi sektörlerin eksik olduğu gibi veriler gözlemlenebilmektedir. Bunun yanı sıra sektörel bazlı gelişmeler veya istatistikler de çok dikkatli bir şekilde incelenmelidir.
· Hedef Kitle Seçimi
Ticaretin yapılacağı ülke ve sektör belirlendikten sonraki aşamada hedeflenen kitle ile ilgili sorular netlik kazanmalıdır. Yurt dışı pazar araştırması işleminin olmazsa olmazı olan hedef kitle, pazarlanacak veya ticareti yapılacak olan mal ya da hizmeti tüketecek olan grubu ifade etmektedir. Hedef kitle seçimi, kişi ya da firmanın inisiyatifindedir. Buna göre geniş bir hedef kitle seçimi yapılabileceği gibi aynı zamanda niş olarak bilinen spesifik alanlar da tercih edilebilmektedir.
Yurt dışı pazar araştırması sırasında gözden kaçırılmaması gereken birçok detay bulunmaktadır. Bu detaylara dikkat edilmediği takdirde gerçekleştirilecek olan ticari faaliyetlerin olumsuz sonuçlanma ihtimali artacaktır. Hedef kitle seçimi yapıldıktan sonra bu kitleye nasıl ulaşılabileceği konusunda birtakım hususlara özen gösterilmelidir. Bu süreçte hedef kitle, çeşitli filtrelerin uygulanmasıyla birlikte daraltılmalıdır.
Hedef kitle daraltma işlemleri sırasında yaş, cinsiyet, ikamet edilen yer, konuşulan dil, kullanılan mobil cihazlar veya günlük alışkanlıklar gibi filtreler uygulanabilmektedir. Bu filtreler, hedeflenen sektörler özelinde değişiklik gösterebilmektedir. Sektör bazında hedef kitlelerin daraltılmaması durumunda veriler dağınık ve anlamsız hale gelebilmektedir.
Yurt dışı pazar araştırmalarında dikkate edilmesi gereken bir diğer unsur ise rakiplerin iyi derecede analiz edilmesidir. Oldukça önemli olan bu süreç, hedeflenen sektörde hali hazırda faaliyet gösteren şirketlerin yakından takip edilmesini kapsamaktadır. Belirlenen rakiplerin neyi nasıl yaptıkları gibi detaylar teker teker not edilmeli ve gerekirse üzerine toplantılar düzenlenmelidir. Buradaki temel amaç, sektörde nasıl davranılması veya davranılmaması gerektiğini tespit etmektir.
Yurt dışı pazar araştırması sonucunda sektör, ülke ve kitle gibi detaylar belirlenebilmektedir. Hedef olarak ifade edilebilen bu detaylar, beraberinde birçok riski de getirebilmektedir. Ticari faaliyetler, her ne kadar istatistiğe veya verilere dayanırsa dayansın bünyesinde her zaman risk barındırmaktadır. Ancak bu noktada şirketler, riskleri olabildiğinde minimalize etme yolunu tercih etmelidir. Özellikle yurt dışı pazarında hedeflenen müşterilere dair risklerin yönetilmesi, olası kayıpların önüne geçebilmek amacıyla büyük önem arz etmektedir. Bu noktada mutlaka uzman desteği alınmalı ve riskler olabildiğince en az seviyelere indirilmelidir.
Müşteri risk yönetimi, satış ve pazarlama, sürdürülebilirlik ve ESG alanlarında çözümler üreten, ihracat adımlarınızı güvenilir ve sağlam şekilde atmanız konusunda danışmanlık hizmeti sunanBilgiden Daha Fazlası, ürün ya da hizmetlerini dış pazarlara satmak isteyen kişi ve kuruluşlara profesyonel destek vermektedir. Bilgiden Daha Fazlası ailesini tercih ederek 30 yıllık sektör tecrübesi, donanımlı personelleri ve dünyanın en büyük veri tabanı ileyurt dışı pazar araştırmasını profesyonellere bırakın!