Türkiye’deki En Yoksul Şehirler Açıklandı! Kırıkkale Listede İlk Sırada Yer Aldı
Gündem 71 Editörü • 30 Aralık 2024 12:20
Türkiye’deki En Yoksul Şehirler Açıklandı! Kırıkkale Listede İlk Sırada Yer Aldı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılı Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri’ni açıkladı.

Yoksulluk oranı en yüksek iller, Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir ve Kırşehir oldu.

2024 yılı yoksulluk verilerine göre, eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 50’si dikkate alındığında yoksulluk oranı %13,6’ya yükselerek 0,1 puan artış gösterdi.

Medyan gelirin yüzde 60’ı üzerinden hesaplanan yoksulluk sınırına göre belirlenen oran ise %21,2 olarak gerçekleşti ve önceki yıla göre 0,1 puanlık bir azalma yaşandı.

Eşdeğer hanehalkı medyan gelirinin yüzde 40’ı dikkate alındığında ise yoksulluk oranı %6,9’a düşerek 0,1 puanlık bir azalma kaydetti. Medyan gelirin yüzde 70’i üzerinden hesaplanan yoksulluk oranı da %28,9 ile bir önceki yıla göre 0,1 puan azaldı.

Yoksulluk oranlarının en yüksek olduğu bölgeler arasında %14,6 ile TR71 (Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir, Kırşehir) ve %12,3 ile TR82 (Kastamonu, Çankırı, Sinop) öne çıkıyor. Diğer yandan, en düşük yoksulluk oranları %4,7 ile TRC1 (Gaziantep, Adıyaman, Kilis) ve %6,4 ile TRC2 (Şanlıurfa, Diyarbakır) bölgelerinde kaydedildi.

Yoksullukta kalma süreleri de dikkat çekerken, nüfusun %4,3’ü dört yıl boyunca yoksulluktan kurtulamadı. Dört yıl boyunca hiç yoksulluk sınırının altında kalmayanların oranı ise %74,8 olarak belirlendi.

Finansal yükler de araştırmanın bir parçası oldu. Nüfusun %56,8’inin borç veya taksit ödemesi olduğu belirtilirken, konut masraflarının hanelere getirdiği yük ise %13,6 olarak kaydedildi. Konut masraflarının sadece biraz yük getirdiğini belirten hanelerin oranı %71,2’ye yükselirken, bu masrafların çok yük getirdiğini söyleyenlerin oranı %12,5 oldu.

Hanehalkı tipine göre yoksulluk oranları da farklılık gösterdi. Tek kişilik hanehalklarında yoksulluk oranı %6,5’e düşerken, birden fazla kişiden oluşan çekirdek aile bulunmayan hanehalklarında %10,8’e yükseldi. En az bir çekirdek aile ve diğer kişilerden oluşan hanelerde yoksulluk oranı %17,9’a çıkarken, tek çekirdek aileden oluşan hanelerde %13,4 olarak belirlendi.

Bu veriler, Türkiye’de yoksulluk oranlarının bölgesel farklılıklar gösterdiğini ve özellikle belirli hanehalkı tiplerinde önemli değişimler yaşandığını ortaya koyuyor. Ekonomik durumun iyileşmesi için atılması gereken adımların aciliyetine dikkat çekiliyor.

KIRIKKALE'DE HABERiN KALBi BURADA ATIYOR!