Anne ve baba adayları, tüp bebek tedavi sürecinin son aşaması olan embriyo transferi sonrasında nelere dikkat etmeleri gerektiği konusunda çok ciddi kaygı taşıdıklarını biliyoruz. Tüp bebek tedavi sürecindeki çiftler embriyo transferi sonrası neleri yapmalı, neleri yapmamalı? Embriyo transferinden sonra ki süreçte merak edilen soruları, Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç.Dr.Selçuk Selçuk sizler için detaylarıyla cevapladı.
Tüp bebek tedavisi uyguladığımız hastalarımız embriyo transferi sonrasındaki süreçte nelere dikkat edilmeli?
Embriyo transferi sonrasında çiftlerin aklındaki tüm soruları nedenleriyle birlikte cevaplamaya başlayabiliriz. Çiftlerin transfer sonrasında aklına takılan tüm soruları mutlaka doktorlarıyla paylaşıp ona göre hareket etmeleri gerekmektedir. Çünkü tedavinin en hassas süreçlerinden biri de embriyo transferinden sonraki dönemdir.
Tüp bebek tedavisinde embriyo transferi sonrası dinlenmek başarıyı arttırır mı?
Tüp bebek tedavisinde hastalarımız için en heyecanlı aşama transfer aşamasıdır, embriyo transferinden sonra hastalar yaklaşık olarak 20-30 dk dinledirildikten sonra ayağa kalkabilirler, tüp bebek merkezinde 1-2 saat dinlendikten sonra evlerine gidebilirler.
Embriyo transferi sonra uzun süreli yatmanın tüp bebek tedavi başarısını ve hamile kalma şansını arttırdığını gösteren herhangi bir veri bulunmamaktadır. Hastalarımız transfer günü ve sonrasındaki gün dinlendikten sonra normal gündelik yaşantılarına geri dönebilirler.
Embriyo transferi sonrası kramp şeklinde ağrım oldu, endişe etmeli miyim?
Embriyo transferinden sonra hafif düzeyde kramp şeklinde ağrılar olabilmektedir, bunları normal kabul ediyoruz. Ancak; ağrının şiddeti artıyorsa, eşlik eden başka şikayetler varsa (kötü kokulu akıntı vb…) mutlaka tedaviyi gerçekleştiren doktorunuza başvurmanız gerekiyor.
Embriyo transferi sonrasında damlama şeklinde kanamam oldu, bu durum normal mi?
Transfer sonrası bazı hastalarda damlama şeklinde vajinal kanama olabilmektedir. bunun nedeni eğer taze transfer yapılmışsa yumurta toplama işleminden kalma ufak kanamalar olabiliyor.
Dondurulmuş embriyo transferlerinde, kullanılan ilaçlara bağlı olarak vajinal bölgenin tahriş olması, rahim ağzındaki yaralar veya kan sulandırıcı ilaçalra bağlı olarak hafif vajinal kanamalar olabilmektedir. En sık neden; embriyonun rahim iç zarına tutunmasına bağlı olarak gelişen tutunma kanamasıdır.
Embriyo transferi sonrasında ne zaman banyo yapabilirim?
Embriyo transferi yapılan gün banyo yapılmasını veya duş alınmasını önermiyoruz. Transferden 48 saat sonra ılık suyla duş alınabilir. Sauna, hamam gibi sıcak ortamlardan uzak durulması gerekiyor ve banyo yaparken suya oturmadan ayakta duş alınmasının öneriyoruz.
Embriyo transferi sonrası ne zaman yolculuk yapabilirim?
Özellikle şehir dışından veya yurtdışından gelen hasyalarımızın sık sorduğu soruların başında ne zaman yolculuk yapılabileceği gelmektedir. Embriyo transfer işleminden sonra 1 gün dinlendikten sonra yolculuk yapılabilmektedir.
Embriyo transferinden sonra işime ne zaman dönebilirim?
Tüp bebek denemelerinde eğer ağır işlerde çalışılıyorsa, işicabı ağır eşyaların kaldırılması gerekiyorsa, kimyasal maddelere maruziyet varsa işe dönme süresini biraz uzatmak gerekiyor çünkü ağır işler tüp bebek başarı şansını azaltmaktadır.
Bunun dışında ki işlerde transfer sonrası 1-2 gün dinlenildikten sonra iş hayatına geri dönüş yapılabilir.
Embriyo transferi sonrasında ne zaman cinsel ilişkiye girilebilir?
Embriyo transferi sonrasında cinsel ilişki rahim ağzının uyarılması, rahim kaslarının kasılmasına bağlı olarak embriyonun rahim iç zarına tutunma şansını azaltabilmektedir. Bu nedenle embriyo transferi sonrasında en az 3 gün cinsel ilişki önermiyoruz.
Embriyo transferi sonrasında nasıl beslenmeliyim?
Embriyo transferinden sonra dikkat edilmesi gereken başlıca iki konu bulunmaktadır. Birincisi kabızlık yapabilecek besinlerden uzak durulmalıdır. İkincisi günlük kafein tüketiminin azaltılması gerekmektedir. Kafein denilince akla ilk gelen kahve oluyor, ancak çaylar, çikolata ve bazı asitli içeceklerde de yüksek düzeyde kafein bulunmaktadır. Bu nedenle embriyo transferinden sonra kahve, bitki çayları, yeşil çay gibi kafein içeriği yüksek içeceklerden uzak durulmalıdır.
Genel olarak beslenme önerilerimiz; sebze-meyve tüketiminin arttırılması, baklagillerden zengin beslenme, az yağlı et tüketimi, az yağlı süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi, balık tüketiminin arttırılmasıdır.
Tüp bebek tedavisinde embriyo transferi sonrasında genel olarak dikkat edilmesi gereken durumları anlattık, bu dönemde en çok dikkat edilmesi gereken durum transfer sonrası kullanılması gereken ilaçların düzenli bir şekilde kullanılmasıdır. Bu ilaçların düzensiz ve eksik kullanılması tüp bebek tedavi başarı şansını azaltacak ve gereksiz tüp bebek denemelerine neden olacaktır.