Psikolog Ertem: Oyun Duygusal ve Fiziksel Gelişim için Önemli

Oyun çocukların fiziksel, duygusal, sosyal ve zihinsel gelişimleri için oldukça önemli aktiviteler arasında yer almaktadır. Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalarda oyunun sinir hücrelerinin ve sinaps bağlantılarının gelişimine katkıda bulunduğu gözlemlenmiştir. Aynı zamanda ince ve kaba motor gelişimi, insanlarla iletişim kurma yeteneği, dikkat toplama ve konsantre olma becerisi gibi birçok davranış ve bilgi oyun sayesinde kazanılmaktadır. Gelişim ve öğrenmenin tüm yönleriyle ilişkili olan oyun yemek yemek, uyumak gibi doğal bir ihtiyaç olarak görülmektedir. Psikologlar cephesinde de oyun oynamanın çocuğun fiziksel, sosyal ve duygusal gelişim için önemi üzerinde sıklıkla durulmaktadır. Bu konu üzerine ayben.com.tr’nin marka yaratıcısı Psikolog Ayben Ertem, ebeveynlere önemli bilgilendirmelerde bulundu.

Oyun Çocuğun Dilidir

Çocuklar hayatlarına katkıda bulunacak birçok davranış ve bilgiyi oyun yoluyla kazanmaktadır. Eğlenerek aynı zamanda öğrenen çocuklar için oyun oynamak beslenme, barınma, sevgi kadar önemli olmaktadır. Çocuklar oyun sayesinde içinde yaşadığı dünyayı ve çevresinde bulunan insanları tanıma fırsatı bulur ve anlamlandırır. Düşünerek deneyim kazanan çocukların fiziksel ve ruhsal gelişimleri de olumlu yönde etkilenmektedir. Oyun aracılığıyla kendini keşfeden, geliştiren, dünyayı tanıyan, dünya işleyişine uyum sağlamaya çalışan çocukların iletişim biçimi veya dili oyunlar olmaktadır. Duygu ve düşüncelerini sözel olarak ifade edebilecek fiziksel ve bilişsel gelişime henüz ulaşmamış çocuklar için hislerin dışa vurumu olan oyunlar bebeklikten itibaren her yaş grubu için oldukça önemlidir.

Güzel zaman geçirmenin yanı sıra eğitici ve öğretici bir rol de üstlenen oyunların taklit yoluyla oynama, hayali oynama gibi birçok farklı çeşidi bulunmaktadır. Çocuklar anne, baba, doktor, öğretmen gibi taklitlerle erişkinlerin dünyasına kapı aralar ve bu sayede erişkin dünyasını ve meslekleri tanır. Hayali oyunlar ise çocukların duygu, düşünce ve isteklerinin dışa vurulmasına yardımcı olmaktadır. Çocukların hayal gücü ve yaratıcılıklarının gelişmesine olumlu katkısı ve faydası olan bu tür oyunlar çocukların yaşamı ve işi olarak görülmektedir.

Çocuklar sosyal, zihinsel ve fiziksel gelişimleri için oynanabilecek oyunlar yaş ile birlikte değişim göstermektedir. Her yaş aralığında fiziksel ve zihinsel gelişim farklı olduğu için bebeklikten itibaren yaş ilerledikçe oynanan oyunlar da değişmekte ve gelişmektedir. Yaş grubu için doğru oyuncağın ya da oyunun seçilmesi oyunun çocuğa katkı sağlaması ve geliştirmesi açısından önemli bir husus olmaktadır. Özellikle erken çocukluk döneminde oyun oynamak fiziksel, sosyal ve zihinsel gelişim süreçlerinin birbiriyle bağlantılı olarak gelişmesine faydalı olmaktadır. Çocuğun ileriki öğrenme süreçleri için temel oluşturacak bilgilerin edinilmesine fayda sağlayan oyunlar sayesinde duygular ve değerler kazanımının da öğretimi sağlanmaktadır.