Evrensel olarak yaşamın en temel formlarından biri olan su ne yazık ki bazı özel durumlarda son derece yıkıcı sonuçların ortaya çıkmasına neden olabilir. Özellikle inşaat sektöründe doğru ve etkili su izolasyon yöntemleri uygulanmadığında suyun neden olduğu yıkıcı etkilerle karşı karşıya kalma riski söz konusudur. Eğer binalar doğru ve etkili malzemeler kullanılarak yapılan izolasyon çalışmaları ile suyun neden olabileceği olası yıkıcı etkilerden uzaklaştırılmazsa birçok açıdan zarar yaratan durumlarla karşı karşıya kalınabilir. Bu durumda binalar suyun neden olabileceği olumsuz etkilere karşı korumasız kalırlar. Binaların ömrü azalmakla kalmaz aynı zamanda yapı maliyetleri açısından da son derece ciddi sonuçlar doğuracak problemler ortaya çıkabilir.
Her tür izolasyon uygulamalarının en temel malzemelerinden biri membran ürünleridir. Membran en basit şekliyle suyla daimi temas halinde olan yüzeylerin alt ya da üst bölümlerine su geçişinin engellenmesi amacıyla kullanılan bir izolasyon malzemesi olarak tanımlanabilir. Binaların temellerini oluşturan çelik bloklar, teller ve betonlar doğru izolasyon çalışmalarının yapılmasına bağlı olarak uzun yıllar boyunca dayanıklı bir şekilde ayakta kalabilir. Bu nedenle doğru ve kaliteli malzemeler kullanılarak izolasyon çalışmalarının yapılması binaların uzun ömürlü olması için bir zorunluluk olarak kabul edilmelidir. Membran ürünleri sahip oldukları koruyucu özellikler nedeniyle yapılan ömrünün uzatılması ve dayanıklılığının artırılması konusunda oldukça önemli bir görev üstlenmektedir.
Membran olarak da adlandırılan sentetik örtüler, elastomer ve plastik hammaddeler kullanılarak üretilir. Farklı özelliklere sahip olarak ve farklı kullanım alanlarına uygun olacak şekilde üretilen membran ürünleri sahip oldukları kimyasal özellikler nedeniyle uzun ömürlü malzemeler olarak bilinirler. Tek kat uygulanabilen membran ürünleri uzun boylarda üretilebildikleri gibi ek yerlerinin ısı ya da kimyasal sıvı gibi işlemlerle birleştirilmesi imkanını sunar. Bu sayede alev kaynağı kullanılması gereksinimi oluşmaz. Bu özelliklerinin yanı sıra membran ürünleri rüzgar ve UV gibi dış ortam koşullarına dayanıklı su yalıtım örtüleri olarak geniş bir kullanım alanına sahiptirler.
Farklı alanlarda kullanılabilen membran ürünleri termoplastikler ve termosetler olarak sınıflandırılırlar. Termoplastik malzemeler sahip oldukları özellikler nedeniyle ısıl işlemden geçirilerek yeniden işlenebilirler. Termoplastik malzemelerin PVC, FPO – TPO, HDPE ve ECB gibi çeşitleri vardır. Termoset malzemelerin ise üretildikten sonra herhangi bir işlemden geçirilmesi ve yeniden işlenmesi mümkün değildir.
Sentetik membran ürünleri çatı izolasyon uygulamaları başta olmak üzere izolasyon uygulamalarının tümünde kullanılan en temel malzemeler olma özelliğine sahiptirler. Başarılı bir izolasyon uygulamasının yapılabilmesinin sırrı uygulama alanının sahip olduğu özelliklere uygun ve kaliteli membran ürünlerinin kaliteli işçilikle uygulanmasıdır denilebilir. Sentetik membran ürünleri yüksek mekanik dayanıma, elastikiyete, UV dayanımına ve iklim koşullarına dayanıklılık özelliklerine sahip olmalıdır. Sentetik membranlarda bulunması gereken diğer özellikler ise yüksek kaynak performansı, su sızdırmazlık, delinme dayanımı, uzun hizmet süresi, yüksek yangın dayanımı, bitki kökü dayanımı, kolay uygulanabilirlik ve kolay tamirat olarak sıralanabilir.
Membran Seçimi İzolasyon Çalışmasının Başarısını Doğrudan Etkiler
Protan sektöründe 80 yıldan fazla deneyme sahip bir markadır. Birbirinden farklı ihtiyaçlara en kaliteli çözümleri üreterek müşterilerine en iyi hizmeti sunmayı hedeflemektedir. Protan’ın temel prensibi sorunsuz hizmet ve çözüm önerileri sunmaktır. Sentetik membran teknolojisi denilince Norveç merkezli bir endüstri grubu ve dünya lideri olarak akla gelen ilk isimdir. Sektörüne yön vermenin haklı gururunu yaşayan Protan’ın en büyük iş alanını çatılar ve membran ürünleri oluşturmaktadır. Bu sayede Protan ıslak odalara ve teraslara yönelik üst düzey kalitedeki membran ürünleri ile piyasanın ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Aynı zamanda Protan yeni yapılar ile yapıların yenilemeleri için radon koruyucu membran tedariki görevini de üstlenmektedir.
Protan Turkey kalitesi ve güvencesi ile geliştirilen ve üretilen sentetik membranların kaynaklanması işlemi otomatik kaynak makinesi ve el kaynak makinesi ile olmak üzere iki farklı şekilde yapılabilmektedir. Otomatik kaynak makinesi kullanılarak yapılan kaynaklama işlemlerinde tek sıra ya da çift sıra kaynak yapılabilmektedir. Çatı uygulamalarında tek sıra kaynak, temel ve tünel uygulamalarında ise genellikle çift sıra kaynak kullanılmaktadır. Tercih edilen yöntemle kaynaklanan yüzey ve ek yerleri sinyal tabakası üzerinden gözle, mekanik kontrol ve basınçlı hava ile kaynak testi ile olmak üzere üç farklı yöntemle kontrol edilebilir.