Oyuncak türleri, genellikle çocuklar tarafından kullanılan ve çeşitli materyallerden üretilen nesnelerdir. Oyuncaklar keyifli vakit geçirmek, eğlenmek, geliştirmek ve öğretmek gibi pek çok amaçla kullanılmaktadır. Özellikle gelişim çağında olan çocuklarda ince ve kaba motor becerilerinin gelişiminde önemli rol oynamaktadırlar.
Çocuğun gelişimini ve yeteneklerini büyük ölçüde etkileyen oyuncakların seçiminde dikkatli olunmalıdır. Öncelikle yaşa uygun oyuncak seçilmelidir. Oyuncak satın alınırken sağlık açısından çocuğu etkileyebilecek unsurlar göz önünde bulundurulmalı. Kimyasal içerikli, kesici-delici ve kullanıma uygun olmayan oyuncaklar tercih edilmemelidir.
Oyuncak seçimi çocuğun karar verme, yaratıcılık gibi yönlerini ön plana çıkarır. Eğer çocuğunuz oyuncak seçebilecek bir yaşta ise onun seçimine yönelmelisiniz. Böylelikle çocuğunuzun kavrayış becerisi, hayal gücü ve ilgi alanlarına dair fikir edinirken bir yandan da bu süreçte onun kazanım edinmesini sağlamış olursunuz.
Yapılan araştırmalara göre oyuncaklar çocuk gelişimine katkı sağlayan en önemli araçların başında gelmektedir. Çocuk gelişimi açısından önemli olan bu nesnelerin yaşa ve gelişim çağına uygun seçilmesi kazanım açısından önem arz etmektedir. Doğru oyuncak seçimi ile çocukların becerileri gelişmekle beraber yetenekleri ortaya çıkmaktadır.
Çocuklar için eğlenceyi ifade eden bu nesneler hem zihinsel hem bilişsel hem de fiziksel olarak çocuklara katkı sağlamaktadırlar. Oyuncakların çocuklar üzerindeki bazı kazanımları şunlardır;
Oyuncaklar sayesinde çocukların yetenekleri ön plana çıkmaktadır. Yeteneği destekleyen oyuncaklar sayesinde çocuklar yeteneklerini keşfederek geliştirebilmektedir. Bu destekleyici durumlara örnekler;
Bebekler için oyuncak seçimi oldukça hassasiyet taşımaktadır. Henüz dış dünyayla yeni yeni tanışmaya başlayan bebeklerin ilgilerini çekebilecek oyuncaklara öncelik verilmesi gerekmektedir.
Satın alınacak oyuncağın kanserojen madde içermemesi, sert olmaması ve sentetik maddelerden üretilmemiş olması gerekmektedir. Bebek cildi yetişkinlere oranla daha hassastır. Çünkü deri altındaki yağ dokusu gelişmediğinden su oranı oldukça yüksektir. Dışarıdan gelen etkenlerden kolayca etkilenebilmektedir. Bu bağlamda sağlıklı ve kaliteli oyuncaklar tercih edilmelidir.
Bebek oyuncaklarının kırılgan olmayan maddelerden üretilmesi gerekmektedir. Oyuncakların seçiminde cam gibi kırılabilen maddelerden oluşan oyuncaklardan uzak durulmalıdır. Aynı şekilde küçük parçaları olan oyuncaklardan uzak durulmalıdır. Çünkü bebek onu yutabilir ya da boğazında kalıp boğulma tehlikesi yaşayabilir.
0-6 ay: Diş kaşıyıcılar, bez bebekler, renkli toplar, oyuncak hayvanlar, küpler, müzikli oyuncaklar, arabalar ve benzeri.
6-12 ay: Zil, çıngıraklar, toplar, sesli oyuncaklar, pelüş oyuncaklar, arabalar, şekiller, plastik ev oyuncakları, şekilli kitaplar ve benzeri.
1 yaş: Geometrik şekiller, araba setleri, eklenebilen halkalar, yapbozlar, şarkılı oyuncaklar ve benzeri.
2 yaş: Tren setleri, araba setleri, hayvanlar, birleştirmeli şekiller ve benzeri.
2-3 yaş: Mutfak- banyo oyuncakları, marangoz oyuncakları, hayvanlı oyuncaklar, yapbozlar, su oyuncakları ve benzeri.
3-4 yaş: İnşaat oyuncakları, blok setleri, bisiklet (üç tekerlekli), yapmalı ve bozmalı oyuncak setleri, pedallı araba ve benzeri.
4-6 yaş: Boyalar, kalemler, boyama kitapları, kırtasiye oyuncakları, tasarım oyuncakları, resimli oyunlar, eşleştirme oyunları, yapbozlar ve benzeri.
Oyuncak türleri çeşitli bağlamlarda sınıflandırılmaktadır. Oyuncağın çocuk üzerindeki etkisi, yaş grubu gibi pek çok etken oyuncakların sınıflandırılmasına yardımcı olmaktadır. Genel olarak oyuncakları sınıflandıracak olursak;
Oyuncakların çocukların gelişimindeki etkisi göz önündedir. Oyuncaklar sayesinde çocuk kendi deneyimleri ile öğrenir ve gelişir. Oyuncak türleri çocuğun zihinsel, fiziksel ve sosyal gelişimini olumlu yönde etkilemektedir. www.letsbechild.com sitesindeki tüm oyuncak çeşitleri, yaratıcılığın ortaya çıkması, motor becerilen gelişimi ve yeteneklerin ortaya çıkması gibi pek çok kazanım sağlanmaktadır.