Mevsim normallerine göre bölgede kar ve yağmurun yağmaması dolayısıyla yağış azlığı tarım arazileri için önemli tehlikeler oluşturuyor.
Meteoroloji verilerine göre, Yozgat, Kırıkkale, Kırşehir ve Nevşehir’de yaşanan şiddetli ve orta derecede kuraklık, tarım arazilerine ekilen tahılın çimlenmesini geciktirdi.
Uzmanların görüşü, eğer mevsimler bu şekilde devam eder, yağış oluşmazsa beklenen ürün miktarında önemli düzeyde düşüş yaşanacağı yönünde.
Kırıkkale’deki tarım arazilerinde ise yağış durumu bölgedeki birçok kentle benzerlik gösteriyor.
Kent genelindeki tarım arazilerine bu yıl bir milyon 100 bin dekar buğday ve 700 bin dekar arpa ekimi yapıldı.
Yetkililerden almış olduğumuz bilgiler doğrultusunda bölgede geçen yılının son ayları olan Kasım ve Aralık aylarında yağış miktarı metrekareye yaklaşık olarak 70 kg olması gerekirken Aralık ayındaki yağışla birlikte metrekareye 29-30 kg civarında bir yağışın düştüğü belirlendi.
Bu durum ise toprağa atılan tohumun gelişimi için yeterli bir miktar değil. Yetersiz yağış nedeniyle hava sıcaklığının da mevsim normalleri üzerinde seyretmesi her geçen gün kuraklık riskini daha da artırmakta.
Yağış azlığı nedeniyle bir endişe veren durum da su kaynaklarındaki rezervlerin azalması durumu. Mevsim normallerine göre içinde bulunduğumuz bu aylarda bölgede kar ve yağmur yağışının olmaması nedeniyle bölgedeki akarsu, gölet, yer altı suları ve barajlarda su seviyelerinde de ciddi oranda düşüş yaşandığı gözlemlendi.
Burada bir sevindirici bilgiyi paylaşmakta fayda var. Geçen yılın Aralık ayında toprakla buluşturulan tohumlar yörede az da olsa alınan yağış dolayısıyla çimlenmenin oluştuğu bilgisi mevcut. Ancak önümüzdeki haftalarda ya da aylarda yeterli yağış alınamaması durumda ise bu çimlenmenin de zarar göreceği, dolayısıyla kuraklıkla ilgili, tarım arazileriyle ilgili önemli sorunların yaşanacağını ifade edebiliriz.
Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi sadece tarım arazilerini mi etkiledi. Hayır..!
Meyve ağaçları da bu durumdan olumsuz yönde etkilenmesi söz konusu. Havanın ısınmasıyla birlikte meyvelerin çiçek açması, meyve verecek düzeye ulaşması, ardından yaşanabilecek soğuk hava ve zirai don sonrasında kayda değer ürün kayıpları da olması muhtemel.
Yöredeki çiftçilerin beklentisi ise en kısa sürede kar ve yağmur yağışının bir an önce gerçekleşmesi ve toprağın yeterli suya doyması yönünde.
Anadolu Medya