Kırıkkale Kendi Oyuncularını Yetiştiriyor

Kırıkkale’de düzenlenen kurs sayesinde aralarında öğretmenlerin de bulunduğu kursiyerlere tiyatro eğitimi verilmeye başlandı.

Kırıkkale Milli Eğitim Müdürlüğünün kültür sanat etkinlikleri kapsamında Halk Eğitim Merkezi tarafından tiyatro eğitimi kursu açıldı.

Kursiyerlere verilen tiyatro eğitimi sayesinde çeşitli türlerde çok sayıda oyunların kent merkezinin yanı sıra talep olması durumunda ise başka illere de turnelerin yapılması amaçlanıyor.

Kırıkkale Milli Eğitim Müdürü Yusuf Tüfekçi yaptığı açıklamada, tiyatro eğitimlerinde kursiyerlerin oldukça yol aldıklarını belirterek, eğitimlerin tamamlanmasının ardından etkili ve güzel oyunların sahnelerdeki yerini alarak Kırıkkale halkıyla buluşacağını söyledi.

Eğitime katılımlarından dolayı kursiyerlere teşekkür eden Tüfekçi, kültür sanat etkinliklerinin oluşması için gereken her türlü desteğin verildiğini ve verilmeye de devam edeceğini belirtti.

Kursiyerlere tiyatro eğitimi veren Mersin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi tiyatro bölümü mezunu Deniz Sandalcı, birçok şehir tiyatro kurucusu görevlerinde bulunduklarını ve Kırıkkale’de de tiyatro topluluğunun oluşması ve devam etmesi için iyi bir başlangıç yaptıklarını söyledi.

Kırıkkale’nin kendi dinamikleri sayesinde tiyatronun kursla başlayan ancak daha sonraki süreçte bir topluluk haline dönüşeceğini ve kente önemli kazanımlar sağlayacağını belirten Sandalcı, verilen tiyatro eğitimi ile ilgili bilgiler vererek şöyle konuştu:

“Çalışmalarımızı bir tohum gibi filizlendirmek ve yeşertmek istiyoruz. Hedef tabi ki profesyonel bir şehir tiyatrosu oluşturabilmektir. Bu sayede şehir tiyatrosunun tohumlarını atmış bulunmaktayız. Kendi öğrencilerimizi, kendi oyuncularımızı zaman içinde yetiştireceğiz. Yetiştireceğimiz oyuncularımızla beraber her hafta düzenli olarak oyunlarımızı sahneleyeceğiz ve Kırıkkale halkı ile buluşturacağız. Bunun güzel tarafı, Kırıkkaleli öğrencilerden oluşan bir grubun Kırıkkale halkına oyunlar sergilemiş olması ve böylelikle kuşaktan kuşağa aktarmayı Kırıkkale’nin o sanat dinamiğini harekete geçirmeyi düşünüyoruz.”

Sandalcı, desteklerinden dolayı Milli Eğitim Müdürü Tüfekçi’ye ve Halk Eğitim Merkezine teşekkür ederek, “Bize sonsuz desteklerini sunuyorlar. Her türlü imkanı sağlıyorlar. Buradan yola başladık. Güzel, yetenekli oyuncular oluşmaya başladı. Çok yakın bir zamanda oyunumuz Kırıkkale halkı ile buluşacak. İlk oyunumuzu çıkartacağız. Grubumuzun içinde ayrıca öğretmenler de olacak. Onlarla da ayrıca çalışacağız. Yine Kırıkkale halkı ile onları da buluşturacağız. Öte yandan gençlerden oluşan ekibimizle de ayrı bir oyun çıkartacağız.” dedi.

Kırıkkale’nin kendine ait bir tiyatro grubunun olması gerektiğini ve bunun için çaba gösterdiklerini kaydeden Sandalcı, şunları söyledi:

“Kendi kültürüyle, kendine ait sanatıyla bu şehre ait bir tiyatro oluşacak ve Kırıkkale bir sanatla anılmaya başlayacak. Bizler bir yerden başladık. Yolculuğumuz devam ediyor. Verilecek desteklerle Kırıkkale halkının var olan bir sanatını keşfederek ortaya çıkarmış ve halkımızla buluşturmuş olacağız. Hedefimize ulaştığımız zaman Kırıkkale’nin turnelere giden, her yerde kendini tanıtan bir ekibi niçin olmasın? Başaracağımıza inanıyoruz. Şuan her oyuncumuzda ve öğrencimizde müthiş bir enerji var. Tiyatrolarımızda her tür yer alacak. Sadece belli alanda oyunlar sergilenmeyecek. Belki çok klasik oyunlar bile olacak. Ama bu bir süreç tabi ki. Her hafta çocuk oyunlarının da bulunduğu oyunlarımızı halkımızla buluşturacağız. Halkımız bilecek ki, belirlenen bir akşam ya da günde tiyatro oyunu var. Ailesiyle, yakınlarıyla o saatte tiyatrosunu izleyebilecek ve bu sayede kentte bir kültür oluşacak.”

Tiyatro eğitimi alan kursiyerlerden Kırıkkale merkez İstiklal İlkokulunda okul öncesi öğretmeni olan Esra Gerem Karabulut da, “Bu konuda yeteneğimin olduğunu dahi bilmiyordum ama ilgim vardı. Var olan yeteneğimi keşfetmeye ve ortaya çıkarmaya başladım. Mutluyuz, çok güzel geçiyor. Tiyatro aslında alanımla da çok yakından ilgili. Bu konuda da kendimi geliştirdiğimi düşünüyorum. Bu tiyatro eğitimleri eğitim ortamımıza da bir kazanım sağlayacağına inanıyorum. Bir öğretmenin ses tonu ve sınıfına hitap etmesi çok önemli. Buradaki çalışmalarımızda sesimizi kullanmayı öğrendik. Bizlere şahsen bir kazanım sağladı. Bu sayede çocukların yanında daha etkili olmamız için çeşit çeşit karakterlere bürünüyoruz. Burada öğrendiklerimizi sınıf ortamında kullandığımız için güzel bir yansıması oldu. Öğretmenlik aslında başlı başına bir rol gibi. Günden güne, konudan konuya rollere bürünüyoruz. Burada aldığımız eğitimle uygun rolleri ve uygun davranışları sergilemeyi öğreniyoruz. Dolayısıyla güzel bir sonuç çıkıyor ortaya. Hem mesleğimize, hem de kişisel olarak, psikolojik olarak da iyi geliyor.” dedi.

Mehmet Işıtan Özel Eğitim Uygulama Okulunda iş beceri uygulamaları öğretmeni Ümit Korkar ise, “Üniversite yıllarımda tiyatro oynamak çok istiyordum ama şartlar uygun olmadı. Bir oyunda, bir tiyatro sahnesinde olmak içimde bir uhde kaldı. Burada olmak beni çok mutlu ediyor. Bana çok şey kattığına inanıyorum. İnsana psikolojik olarak önemli bir kazanım sağlıyor. Bir şeyler üretiyorum ve bu sayede mesleğime de çok enerji dolu halde gidiyorum. Aldığım bu enerjiyi, motivasyonu, evime ve iş yerime yansıtmış oluyorum. Empati yeteneğimizi geliştirmiş olduk ve olaylar karşısında da tepkimizi kontrol edebilir hale geldik. Tiyatro,  her geçen gün bizi geliştirecek özellikler kazandırıyor” diye konuştu.

gundem71.com – Kırıkkale Haber Merkezi