Kemanın Notasız Üstadı Seyit Çevik
Gündem 71 Editörü • 30 Ocak 2024 12:58
Kemanın Notasız Üstadı Seyit Çevik

Kırıkkale Keskin’in değerli keman üstadı Seyit Çevik’in bugün vefatının bugün yıl dönümü.

Sizler için hemşehrimiz keman üstadı Seyit Çevik’in biyografisini vefatının yıl dönümünde derledik.

Seyit Çevik Kimdir?

1941 yılında Keskin’in Hacıali Obası köyünde dünyaya gelen Seyit Çevik, yörenin bağlama icra eden ustalarından Aşır Çevik’in oğludur. Okul eğitimi alamayan Çevik, babası Aşır ustadan bağlama çalmayı öğrenir ve düğünlerde çalıp söylemeye başlar. Zamanla kendini yetiştiren Çevik’e teyzesinin oğlu olan yörenin tanınmış halk ozanı Hacı Taşan, yanına alır ve kendisine Ankara’dan bir keman alır. Bu sayede Seyit Çevik’in keman ile olan hayatı başlar.

Seyit Çevik artık Hacı Taşan’ın yanında keman ustası olarak sanat hayatını devam ettirir. 1961 yılında İstanbul’da askerliğini yaparak tekrar Keskin’e gelir, ilk plağını yapabilmek için bozkırın tezenesi merhum Neşet Ertaş’ın yanına gider. Ertaş referans olur ve kendisini plak şirketine yönlendirir. Böylece Seyit Çevik, Sarı Sultanım ismi ile ilk plağını doldurur, sonrasında plaklar, kasetler, CD’ler takip eder. Uzun yıllar bu şekilde hayatını devam ettiren Seyit Çevik, 2005 yılında 64 yaşında Kültür Bakanlığı Kırıkkale İL Kültür ve Turizm Müdürlüğü bünyesinde Ustalar Topluluğu’nda keman sanatçısı olarak görev alır.

Devlet bünyesinde işe alınan Seyit Çevik, Kırıkkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden emekli olur. Seyit Çevik, bozlak ve oyun havaları formatında birçok eseri Türk Halk Müziği repertuarına kazandırmıştır. Sağlık nedenlerinden dolayı sanata uzak kalan Çevik, merhum Neşet Ertaş ile birlikte de birçok halk konserlerinde, TRT’de canlı yayınlarında, yerel televizyonların birçoğunda türkü alanında önemli eserleri de seslendirdi.

Merhum Neşet Ertaş, yol arkadaşı, keman ustası Seyit Çevik hakkında TRT arşivlerinde yer alan bir bölümde övgüyle bahsetmişti. Merhum Ertaş’ın Seyit Çevik hakkında yorumu şu şekilde olmuştu, “Keskin in toprağı, Hacı Taşan’dan sonra Keskin’in en yetkin sanatçısı Seyit Çevik. Bir topraktan doğmuş olanlar, bir anadan doğmuş olanlar aynı toprağın, aynı sazını çalarlar, aynı türkülerin söylerler” şeklinde olmuştu. Merhum Seyit Çevik’in yetiştirdiği çıraklar, Erol Cöke, Verdi Taşan, Çetin İçten, Valit Taşan ve Erdal Cöke.

Kırıkkale’de yaşayan evli ve 6 çocuk babası, Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçılarından Seyit Çevik, kalp yetmezliği, mide kanseri nedeniyle yaklaşık 1 yıldır tedavi görüyordu. Tedavisi nedeniyle de Muğla’nın Ortaca ilçesinde oğlunun yanında kalan Çevik, 29 Ocak’ta hayatını kaybetti.

KIRIKKALE'DE HABERiN KALBi BURADA ATIYOR!