Batı Avrupa’da yer alan Hollanda, dünyanın dört bir yanından yıl boyunca milyonlarca ziyaretçiyi ağırlamaktadır. Aynı zamanda Avrupa’nın en büyük limanlarından birine sahip olan ülke, bünyesinde toplamda 12 şehri barındırmaktadır. Birbirinden ünlü doğal güzellikleri, zengin tarihi ve enerjik atmosferiyle turistlerin odağında bulunan Hollanda bu bağlamda Türkiye’den de hatırı sayılır ölçüde turist kabul etmektedir. Hollanda, Schengen kapsamında bulunan ülkeler arasında yer aldığından dolayı Türkiye’den bu ülkeye giriş yapabilmek için yasal prosedürlerin karşılanması gerekmektedir. Türk vatandaşlarının Hollanda’ya giriş yapabilmeleri için bu bağlamda Schengen vizesi istenmektedir. Özellikle Bordo yani Umuma Mahsus pasaport sahiplerinin almaları gereken kısa süreli vizeler, Yeşil, Siyah ve Gri pasaportlar için geçerli olmamaktadır. Bu pasaport sahipleri 180 gün içerisinde 90 günü geçmemek kaydı ile Hollanda’ya ve aynı zamanda diğer Schengen ülkelerine giriş yapabilmektedir.
Hollanda vizesi alabilmek için ilk olarak seyahatin süresinin ve amacının belirlenmiş olması gerekmektedir. Bu kapsamda alınacak olan vize türüne başvuru yapılmalıdır. Kısa süreli vizelere başvurular Hollanda Konsolosluğu’nun yetkilendirdiği merkezlerden yapılabiliyorken; uzun süreli vizelerde kişinin doğrudan konsolosluğa başvurması gerekmektedir. Hollanda vizesi, gerekli şartların karşılanması durumunda en kısa sürede alınabilmektedir.
Hollanda Vize Türleri Nelerdir?
Hollanda vize türleri, yapılacak olan seyahatin amacına ve süresine göre değişiklik göstermektedir. Vize başvurusunu yapmadan önce mutlaka bu detayların kesinlik kazanmasına özen gösterilmelidir. Aksi durumda vize başvuruları onaylanmamakta ve yatırılan ücretlerin iadesi yapılmamaktadır.
Hollanda vize türleri temelde üç ana başlık altında sıralanmaktadır;
C Tipi (Kısa Süreli) Hollanda Vizesi
C tipi Hollanda vizesi, yapılacak olan seyahatin 90 günü geçmeyecek şekilde planlanması durumunda başvurulması gereken bir vize türüdür. Schengen Vizesi olarak da bilinen kısa süreli vizenin alınması halinde Schengen üyesi diğer ülkelere de giriş çıkış yapılabilmektedir. Türkiye’den Hollanda’ya yapılacak olan seyahatlerin kısa süreli olması durumunda C tipi vizeye başvurulmalıdır.
C Tipi Hollanda vizesi aşağıdaki amaçlar doğrultusunda alınabilmektedir;
· Turistik: Hollanda’ya turistik amaçlı yapılacak olan ziyaretleri içermektedir.
· İş Faaliyetleri ve Fuar Ziyaretleri: Hollanda’da düzenlenen iş toplantısı veya fuar gibi aktivitelere katılmak.
· Aile, Akraba veya Arkadaş Ziyaretleri: Kişinin, Hollanda’da yaşayan aile, arkadaş veya akrabalarını ziyaret etmek istemesi.
· Kültürel ve Sportif Faaliyetler: Hollanda’da düzenlenecek olan konferans, seminer veya futbol maçı gibi aktivitelere katılması.
· Kısa Süreli Eğitim: Hollanda’da dil kursu veya farklı kısa süreli eğitimlere kayıt olunması.
Yukarıda sıralanan amaçların hepsi için C tipi Hollanda vizesi geçerli olmaktadır. Schengen Vizesi olarak da bilinen bu vize türünde ilk şart, ziyaretlerin 90 günü geçmeyecek olmasıdır.
D Tipi (Uzun Süreli) Hollanda Vizesi
D tipi Hollanda vizesi, yapılacak olan ziyaretlerin 90 günden fazla sürmesi durumunda başvurulması gereken vize türüdür. Geçici ikamet vizesi olarak da adlandırılan bu vize, aile birleşimleri, uzun süren eğitimler veya oturma izni gibi durumlarda zorunlu olarak istenmektedir.
Hollanda Transit Vizesi
Hollanda’daki havalimanından bir başka üçüncü ülkeye yapılacak olan seyahatlerde istenen vize türüdür. Buradaki temel nokta, varış yapılacak olan yerin Schengen üyesi olmamasıdır. Örneğin Türkiye’den hareket eden bir kişi ABD’ye ulaşmak istiyorsa ve uçuşları Hollanda üzerinden gerçekleşiyorsa transit vizesine başvuru yapmalıdır. Hollanda transit vizesi, kişiye ülke içerisinde serbest dolaşım izni vermemektedir.
Hollanda Vizesine Nasıl Başvurulur?
Hollanda vizesine başvurular doğrudan konsolosluk veya yetkilendirilmiş vize başvuru merkezlerinden yapılmaktadır. Eğer yapılacak olan başvurularda uzun süreli oturum gerektirebilecek bir amaç var ise kişi direkt Hollanda Konsolosluğu’ndan randevu almalıdır. Eğer Schengen vizesi olarak bilinen kısa süreli vizeye başvuru yapılacak ise bu işlemler yetkilendirilmiş merkezler üzerinden yürütülebilmektedir.
Hollanda vizesine başvuru yapmadan önce belirlenmiş olan şartların karşılanması gerekmektedir. İlk olarak Hollanda vize başvuru formunu alan kişiler, burada istenen bilgileri mutlaka eksiksiz ve güncel şekilde doldurmalıdır. Online olarak doldurulabilen vize başvuru formlarında mümkün olduğunda detaylı bilgi verilmelidir. Hollanda vizesine, yapılacak olan seyahatlerden en az 2 ay önce başvurulması tavsiye edilmektedir. Olası bir aksilik durumunda satın alınmış olan biletlerin yanmaması için bu duruma özen gösterilmelidir.
Schengen ülkelerinden birine daha önce giriş yapan kişilerin, yeniden başvuru sırasında parmak izi vermelerine gerek bulunmamaktadır. Ancak ilk kez giriş yapacak olan kişilerden parmak izi istenmektedir. Hollanda Konsolosluğu, başvuru yapan kişilerden ek evraklar talep edebilmektedir. Bu tip durumlarda geciktirmeden istenen evrakların tamamlanması gerekmektedir.
Hollanda vize başvurusu esnasında profesyonel destek almanız önerilmektedir. Böylelikle zor ve karmaşık olan süreci kendi adınıza kolaylaştırabilir, vize başvurusunun uzmanlar tarafından gerçekleştirilmesini sağlayabilirsiniz. Vize Başvuru Merkezi, zamanın sizin için kıymetli olduğunun farkında olarak hareket etmekte ve Türkiye genelindeki şubeleri ile profesyonel vize danışmanlık hizmeti sunmaktadır. Hollanda vize başvurusu için Vize Başvuru Merkezi ile iletişime geçerek eğitimli personellerden destek alabilirsiniz.
Hollanda Vizesi İçin Gerekli Olan Belgeler Nelerdir?
Hollanda vize başvurusunu sorunsuz bir şekilde yapabilmek için konsolosluk tarafından istenen evrakların eksiksiz bir şekilde tamamlanması gerekmektedir. Bu evrakların mutlaka güncel olmasına dikkat edilmelidir.
Hollanda vizesi için istenen evraklar şöyle sıralanmaktadır;
· Seyahatten sonra en az 3 ay daha geçerliliği bulunan pasaport
· Geçmişte kullanılan pasaportlar
· Hollanda vize başvuru formu
· 2 adet biyometrik fotoğraf
· Nüfus cüzdanı fotokopisi
· Vukuatlı nüfus kayıt belgesi
· Seyahat sağlık sigorta poliçesi
· Banka hesap dökümleri
· SGK hizmet dökümü
· Vergi levhası (İşverenler için)
· Tapu, ruhsat veya diğer belgeler
· Sponsor dilekçesi (Opsiyonel)