Milliyetçi Hareket Partisi Kırıkkale Milletvekili Halil Öztürk; TBMM’de bir açıklama yaparak, esnaf ve sanatkâra bayram öncesi müjdeli haberler verilmesini istedi.
Öztürk açıklamasında; “Salgın sebebiyle esnaf, sanatkâr ve şirketler zor bir ekonomik süreçten geçmektedir. Bu süreçte haklı beklenti ve talepleri karşılanarak, bayram öncesi onlara müjdeli haberler verilmelidir.” dedi.
ÖZTÜRK’TEN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Açıklamasına esnaf ve sanatkârı, girişimciyi çok önemsediklerini belirterek devam eden MHP’li Öztürk; “Malûm olduğu üzere; salgın süresince kapalı olan işletmelerimizi salgın sonrasında farklı ve yeni bir süreç beklemektedir. Yaşam tarzımız, ticari faaliyetler salgın öncesine göre farklılık gösterecek ve zannımızca vatandaşlarımızda eskisi gibi bir ticari faaliyet alışkanlığı olmayacaktır. Bu bakımdan, zaten uzun süredir kapalı kalan işletmelerimizin düşen ciro ve kâr oranları, açıldıklarında beklenenden daha yavaş artış gösterebilecektir. Tüm bu gelişmeler yaşanırken, işletmelerimizin sabit giderleri olan; kira, kira stopaj vergisi, elektrik, personel maaş ve SGK ile işçi stopaj vergisi v.b. giderlerinin de ödemesi yaklaşmış olacaktır.” diyerek, açıklamasında bir kısım çözüm önerilerine de değindi.
ESNAFIN ÖDEMEK ZORUNDA OLDUĞU ÖDEMELER MÜCBİR SEBEPTEN SENEYE ERTELENSİN
Milletvekili Öztürk; ahilik kültürünü yaşatan esnaf ve sanatkârın fedakârlığına da değinerek açıklamasını şu şekilde sürdürdü: “Kirada olan işletmelerimiz için mülk sahiplerinden bu döneme mahsus indirim yapmaları çok büyük önem arz etmektedir. Unutulmasın ki; esnaf ve sanatkârımız ayakta kalabilirse kirasını ödeyebilecektir. Diğer yandan Hazine ve Maliye Bakanlığımız kira üzerinden ödenen stopaj vergilerini en azından 1 yıl ertelemesi esnafımıza ciddi katkı sunacaktır. İşkur tarafından ön şartsız, vergi dairesine kayıtlı tüm esnaflarımıza işbaşı eğitimi ile işçi desteği sağlanmalı ve işçi destek süresi 3 aydan 12 aya çıkartılmalıdır. Esnafın ekmek teknesi kapalı kalan işletmelerin (çay ocakları, kafeler, pastaneler, restoranlar, lokantalar vb); elektik, su, gaz giderleri 1 yıl boyunca mücbir sebepten % 50 indirimli uygulanmalıdır. Ticaret Bakanlığımız, uygun ve düşük faiz oranlarıyla zordaki her esnafın rahatlıkla ve şartsız ulaşabileceği kredi imkânları yaratabilmelidir. Şoför esnafımıza ÖTV’siz yakıt imkânı sağlanırken, onlara bir nebze katkı sunmak adına ödemek zorunda oldukları vergi, prim, harç gibi ödemeleri bu yıl iptal edilebilmeli, yarı yarıya yolcu taşıyan esnafımıza yakıt desteği sunulmalıdır.” diyerek, işletme kurmanın kolay, ancak işletmeyi ayakta tutmanın zor olduğunu ve bu yüzden bu desteklerin sağlanması gerektiğini savundu.
Gündem 71 Kırıkkale Haber Merkezi