Kök hücre uygulaması olarak da bilinen eksozom tedavisi, son yıllarda en çok tercih edilen işlemlerden biri olarak öne çıkmaktadır. Tıp biliminin kaydettiği ilerleme, teknolojik imkânlar ile birleşince insan vücudunda ihtiyaç duyulan birçok işlem artık kolay bir şekilde halledilebilmektedir. Bu işlemlerden biri de eksozom tedavisidir. Son derece pratik bir işlem olduğu otoritelerce kabul görmüş olan eksozom tedavisi, laboratuvar ortamında çoğaltılmış kök hücreleri içermektedir. Tedaviye geçmeden önce eksozomların ne olduklarına ve vücuttaki işlevlerin neler olduğuna değinilmesi gerekmektedir. Eksozom yapılar, insan vücudundaki genetik bilgilerden sorumlu olan hücre dışı parçacıklar olarak ifade edilebilmektedir.
Hücreler arasındaki iletişimlerin sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlayan eksozomlar, molekülleri taşıyarak görevlerini tamamlamaktadırlar. 30 ile 150 nanometre arasında değişebilen eksozomlar, hücrelerin atmış oldukları küçük kese biçimindeki yapılardır. DNA, RNA ve proteinleri bir hücreden diğerine kolaylıkla aktarabilen eksozomlar bazı durumlarda işlevlerini yerine getirememektedir. Vücutta cilt onarımı, gençleştirme, inflamasyonu azaltma gibi konularda etkili olan eksozomların görevlerini yerine getiremediği durumlarda tedaviye ihtiyaç duyulmaktadır. Eksozom tedavisiyle birlikte vücudun iyileşme sürecine katkıda bulunabilmek için çeşitli uygulamalara ihtiyaç duyulabilmektedir. Günümüzde eksozom tedavisi en çok estetik amaçlı tercih edilmektedir. Yaşlanma karşıtı etki, cildi gençleştirme veya doku hasarını azaltma gibi durumlar eksozom tedavisinin başlıca sebepleri arasında gösterilebilmektedir.
Eksozom Tedavisinin Avantajları
Eksozom tedavisiyle birlikte kişiler birçok farklı konuda avantaj sahibi olabilmektedir. Özellikle vücutta cilt onarımı, gençleştirme gibi durumları tamamen avantaja çeviren eksozom işlemi, yeni nesil tedavi yöntemi olarak öne çıkmaktadır. Ortopedik yaralanma ve dejeneratif hastalıkların tedavilerini de destekleyici olan bu işlemler, Türkiye’de son yıllarca oldukça fazla tercih edilmeye başlanmış durumdadır. Vücutta iyileştirmeyi güçlendirmek amacıyla yapılan kök hücre işlemleri deeksozom tedavileri kapsamında kolaylıkla gerçekleştirilebilmektedir.
Eksozom Tedavisi Hangi Alanlarda Kullanılır?
Eksozom tedavisi, başta estetik sebepler olmak üzere birçok hastalığın tedavi sürecinde aktif bir şekilde kullanılabilmektedir. Bunların başında saç dökülmesi tedavileri yer almaktadır. Eksozom kök hücre enjeksiyonları kapsamında büyüme faktörleri içermektedir. Bu nedenle saç dökülmesi gibi durumlarda köklerin güçlenmesini ve bu hücrelerinuyarılmasını sağlamak amacıyla eksozom tedavileri uygulanabilmektedir. Saçların sadece dökülmesinden dolayı değil seyrelmesi gibi durumlarda da bu işlem tercih edilebilmektedir.
Kişinin yaş almasından ötürü cildindeki görülen kırışıklıklar daha belirgin hale gelmektedir. Zaman içerisinde bu etkileri vücut tolere etme yeteneğini kaybedebilmektedir. Kök hücre tedavileri kapsamında kullanılan eksozom işlemleriyle yaşlanma belirtileri ortadan kaldırılabilmektedir.
Hastaların ciltlerinde birçok farklı nedene bağlı olmak üzere bazı doku hasarları oluşabilmektedir. Aynı zamanda sivilce ve akne gibi oluşumlar da bu hasarlar arasında gösterilebilmektedir. Cildin kendini onarma mekanizmalarını harekete geçirebilmek amacıyla eksozom tedavileri uygulanabilmektedir. Günümüzde en çok karşılaşılan cilt sorunlarından biri olan lekelenmeler de eksozom tedavileri ile birlikte desteklenebilmektedir.
Eksozom Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Eksozom tedavileri, temelde pratik bir süreç doğrultusunda gerçekleştirilmektedir. İlk olarak kültürde bulunan kök hücreler büyütülmektedir. Büyütülen kök hücrelerden sıvı alınmak suretiyle kök hücrelerden ayırma işlemi yapılmaktadır. Elde edilen eksozomlar, ihtiyaç duyulan bölgeye enjeksiyon yolu ile işlenmektedir. Mikro enjeksiyon yöntemi de bu süreçte tercih edilebilmektedir. Eksozom tedavisinin başarıya ulaşabilmesi için eksozomların mutlaka yoğun konsantrede olmaları gerekmektedir. Karışım içerisinde yoğun miktarda eksozom, 50’ye yakın büyüme faktörü, Q enzim, amino asit ve antioksidan gibi bileşenler bulunmaktadır. Bununla beraber mineral, vitamin ve peptid bileşenleri de karışıma dahil edilmektedir.
Eksozom tedavilerinde enjekte işlemi yapılacak olan karışımların dozajı, hekim tarafından belirlenmektedir. Buradaki temel nokta hastanın ihtiyaçlarına göre değişiklik gösterebilmektedir. Enjeksiyon işlemleri oldukça pratik bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Ayakta tedavi olarak adlandırılan bu süreç kısa süre içerisinde yapılarak tamamlanmaktadır. Hastalar aynı gün içerisinde taburcu edilerek işlem sonlandırılmaktadır.
Eksozom tedavisinden alınan sonucun başarılı olabilmesi için mutlaka uzman doktorlara başvurulmalıdır. Plastik cerrahi bölümünü başarı ile tamamlayan, medikal, yüz ve vücut estetik uygulamalarındaki başarıları ile dikkatleri üzerine çekenOp. Dr. Evren İşçi, İstanbul’da faaliyet gösteren özel kliniğinde hastaları için özel çözümler sunmaktadır. Siz de eksozom,fibroblast, PRP ve liposuction gibi özel çözümlerden yararlanmak istiyorsanız Op. Dr. Evren İşçi kliniğinden randevu alabilirsiniz.
Eksozom Tedavisi Sonrası Süreç
Eksozom tedavileri, temelde kök hücre tedavisiyle aynı işleme tabi tutulduğu için herhangi bir yan etki göstermesi beklenmemektedir. Kişinin kendisinden alınan örneklerle gerçekleştirilen işlemlerde yabancı madde bulunmadığından ötürü alerjik yan etkilerin oluşmasına zemin hazırlayacak bir faktör yer almamaktadır. Fakat enjeksiyon bölgelerinde kısa süreliğine meydana gelen kızarıklık veya ağrı gibi durumlar görülebilmektedir. Budurumlar nadir olarak yaşanmakla birlikte geçicidir.
Eksozom tedavileri ortalama 2 ile 4 seans arasında gerçekleştirilmektedir. Bu durum hastanın ihtiyaçlarına göre değişiklik göstermekle birlikte 6 ile 8 seansa kadar çıkabilmektedir. 2 haftalık aralıklarla gerçekleştirilen seanslar, kişiye özel olarak değiştirilebilmektedir.
Eksozom Tedavisi Etkisi Ne Zaman Görülür?
Eksozom tedavilerinin etkilerini görebilmek için, yapılan işlemlerle birlikte hücrelerin kendilerini yenileme sürecinin tamamlamış olması gerekmektedir. Bu sürecin tamamlanması ise hastanın yaşına, genel sağlık durumuna ve rahatsızlığın boyutuna göre değişiklik gösterebilmektedir. Yaş ilerledikçe insan vücudu, kök hücrelerin sinyallerine daha geç yanıt verebilmektedir. Bu nedenle tedavilerin etkisinin ne zaman görüleceğine dair yanıt verilebilmesi için hastanın yaş ve sağlık durumunun bilinmesi gerekmektedir. Ancak genel olarak eksozom tedavileri 3-4 ay içerisinde sonuç verebilmektedir. En etkili sonucu görebilmek için en az 6 ay beklenmesi tavsiye edilmektedir.