Çeşnigir Kanyonu (Köprüsü) projesi ve tarihi hakkında bilgiler alacağınız haber içeriğinde sizlere bir araya getirdik.
Çeşnigir Kanyonu ve Köprüsü projesi olarak tarihi bilgileri bir araya getirdiğimiz haberde bilgiler öğrenmek için sayfayı aşağı kaydırın.
Çeşnigir Kanyonu Projesi
Anadolu Selçuklu Devleti dönemine ait tarihi Çeşnigir Köprüsü Projesi, Kızılırmak’ın doğal güzelliği ve bölgenin tarihi zenginliğiyle birlikte kentin turizm merkezi haline getirilecek. Bu proje ile Kırıkkale’de arkeolojik verilere göre tarihi Eski Tunç Çağına kadar uzanan Büklükale Ören Yeri ve Kızılırmak nehri üzerinde bulunan Selçuklu yadigarı tarihi köprünün turizme kazandırılması için hazırlanan Çeşnigir Kanyonu Projesinin hayata geçirilmesi için Kırıkkale Valisi Yunus Sezer öncülüğünde ilk adımlar atıldı.
Çeşnigir Köprüsü Nedir?
Çeşnigir köprüsü, Karakeçili ile Köprüköy arasında Kızılırmak üzerine yapılmış tarihi bir köprüdür.Köprünün yapım tarihi kesin olarak olarak bilinmemekle birlikte mimarisinden ve var olan kaynaklardan anlaşıldığı üzere 13.yüzyıla ait bir eser olduğu tahmin edilmektedir. Köprünün yapımında kesme taş kullanıldığı görülmektedir. Toplam uzunluğu 110 metre olup 6 metre genişliğe sahiptir. 1402 yılında Ankara Şavaşı’nın yapılacağı alana ilerleyen Timur ordularının bu köprüyü kullandığı rivayet edilmektedir. Kapulukaya barajının faaliyete geçmesinden önce yol güzergahı iken, sonraları köprünün ayak kısımları baraj suyu içerisinde kalmıştır. 110 metre uzunluğunda 6 metre genişliğindeki köprü kayalık arazide sağlam temeller üzerine oturur. Kızılırmak üzerinde sağlam bir temele oturabilmesi için köprünün orta bölümünde belirgin bir eğim vardır.
Çeşnigir Köprüsü Hikayesi
Çeşnigir Köprüsü Kızlırmağın üzerinde kurulu 110 metre uzunluktan oluşan köprünün 13 tane kemeri vardır. Köprünün çok büyük bir kemeri vardır. O kemeri zamanın mimarları bir türlü tutturamamışlar. Köprü yapılmadan evvel zamanın hükümdarı sefere giderken kızılırmağın sığ yerinden geçip gidermiş. Yine bir sefer esnasında hükümdar mimarlarına ”Ben seferden dönene kadar buraya bir köprü yapılsın !” diye emretmiş. Usta mimarlar 7-8 defa köprüyü yapmaya uğraşmışlar ama her defasında ortadaki büyük kemeri tutturamadıkları için köprüyü yıkmaya kara almışlar. Neticede Rum asıllı bir mimar bu köprünün yıkılmaması ve büyük kemerin tutturulması için gece boyunca Allah’a yalvarmış. Bir ara dalıp rüyasında kızı ile oğlunun kurban edilip onların kanı ile yoğrulan iki taşın köprüye konulması ile büyük kemerin tutturulduğunu görmüş. Bu rüya üzerine adamcağız kızı ile oğlunu kurban etmiş, onların kanı ile yoğrulan iki taşı köprüye yerleştirmiş ve büyük kemer tutmuş. Hükümdar seferden dönerken köprüyü görüyor çok beğeniyor ve mimarları yanına çağırıyor ”Çok kısa sürede güzel köprü yapmışsınız ” diyor. Mimarlarda ‘Sayenizde hükümdarım’ diyorlar. Hükümdar bu söze çok sinirleniyor ”Nasıl olur da siz benim sayemde yaparsınız, bu yapılan eserler Allah’ın sayesinde yapılmıştır. Ben sizin köprünüzden geçmem.” diyor ve yine kızılırmağın sığ yerinden geçip otağına dönüyor.
Gündem 71