İş sağlığı ve güvenliği sürecinde, doğru ayakkabı seçimi en önemli konular içinde yer alıyor. İş alanlarında ve tesislerde ayaklar yaralanma riskinin en yüksek olduğu organlar arasında bulunur. Farklı risk alanlarına göre, çelik burunlu ve kompozit burunlu ayakkabılar tercih edilebiliyor. yildirimlargiyim.com.tr’den Esra İyiiş, iş sağlığı güvenliği ayakkabılarına dair bilinmesi gerekenleri paylaştı.
İş sağlığı ve güvenliği ayakkabıları hangi risklere karşı koruma sağlıyor?
İyiiiş, konuyla ilgili şunları söyledi:
İşletmelerde, iş sağlığı ve güvenliği kıyafetleri ekipmanlarının seçiminde ilk olarak riskler belirlenmeli ve ikinci aşamada da bunlara uygun doğru ekipmanlar seçilmeli. Çelik burunlu iş ayakkabısı ve kompozit burunlu ayakkabı modelleri için de seçim yapmadan önce de riskler belirlenmeli. Sektöre göre değişkenlik gösterebilen bu riskler içinde burkulma, batma ve çarpma ön sıralarda geliyor. Ağır cisimlerin düşebileceği ve keskin maddelerin batabileceği iş alanları, ciddi yaralanma riskleri içerebilir. Kimyasal madde dökülmesi, elektrik çarpması ve kayma da bu risklerin dâhilinde.
İş ayakkabıları, geniş bir kullanım alanı olan iş sağlığı ve güvenliği ekipmanlarıdır. Elektrik işlerinin yanı sıra bakım onarım işlerinde, kaygan zemindeki çalışmalarda, kimyasal ürünlerin kullanıldığı sektörlerde, depolama ve taşıma alanında iş güvenliği ayakkabıları tercih edilir. Bu sektörlerde, yaralanmaların önüne geçebilmek adına çelik burunlu ve kompozit burunlu ayakkabı modelleri, yaralanmaların sık gerçekleştiği ayak burnu bölgesinde koruma sağlaması açısından önemli.
Çelik burun ve kompozit burun hangi farklara sahip?
Çelik burunlu iş ayakkabıları, koruyucu burun özelliği ile fiziksel ağırlıklara karşı ciddi bir koruma sağlar. Temel standartların çok üzerinde yük taşıma kapasitesi bulunan çelik burunlu ayakkabılar çok yüksek ağırlığa sahip nesnelerin ayakkabıya düşmesi riskine karşı oldukça ciddi bir koruma sağlar ve Avrupa’nın güvenlik prosedürlerine uygundur. Çelik burunlu ayakkabılar, koruyucu olmasına karşın ağır bir materyal içermesi ile çok ergonomik görülmeyen modeller arasında. Buna karşı hafif yapılı çelik burunlu ayakkabı modelleri de kullanılabilmektedir.
Kompozit burunlu iş ayakkabısı modelleri, çelik burunlu ayakkabı modellerine göre çok daha hafif. Buna ek olarak metal içermeyen bu modeller, elektriği iletmez. Karbon fiber ya da fiberglass gibi malzemeler içerebilen kompozit burunlu iş ayakkabısı modelleri, 200 joule’a kadar koruma sağlaması ile temel koruma standartlarının üzerinde bir ayakkabıdır.
İki model arasında bir seçim yapıldığında, metal dedektörü olan iş alanlarında çelik burunlu ayakkabıların sıklıkla öteceği, kompozit burunlu ayakkabılarda ise böyle bir durumun olmayacağı düşünülmeli. Buna ek olarak çok ağır yüklerin yer aldığı bir yerde, çelik burunlu ayakkabının yüksek koruyuculuk özelliği ön plana çıkar. Çelik ve kompozit burunlu ayakkabılar içinde nihai kararı verirken en önemli konu ilgili iş alanında yer alan risklerdir, seçim buna göre yapılabilir.