Web sitenizin arama motorlarında değerini artırmak istiyorsanız, backlink nedir? Konusunu araştırmanızda fayda vardır. Backlink, bir internet sitesinin başka bir siteye banner veya metin bağlantısı oluşturması anlamına gelir.
Bu da etkileşimi ve ziyaretçi girişlerini etkileyerek, banner alınan sitenin arama motorlarında sıralamasını değiştirir. Backlink kaynağı güvenli olduğunda ise, internet adresi arama motorlarının ilk sayfalarında yer alır. Gelişen teknoloji ile birlikte potansiyel müşteri davranışları da farklılaştı.
Artık alışveriş yapmak, hizmet alma isteyen kişiler, tercihlerini internet üzerinden yapıyorlar. Bu müşterilere hem daha fazla seçenek, hem daha uygun fiyat avantajlar sunar. Bu durum firmalar açısından büyük bir pastadır ve her firma internet ortamında görünür olduğu kadar bu pastadan pay alabilir. Backlink bağlantılarıyla da firmanın internet ortamında tanınırlığının arttırılması amaçlanır.
https://www.leventdemirbas.com/backlink-nedir/
Backlink Neden Önemlidir?
İnternet ortamında ziyaretçilerin davranışlarını etkileyen birçok faktör vardır. Bu faktörlerden biri de backlink banner kullanımıdır. Bu durum internet adresinin arama motorlarında üst sıralara yerleşmesine katkı sağlar. Google’nin 2016 yılında sıralama ölçütlerinde backlinklerin önemine değinmiş olması da tesadüf değildir.
İnbound links ya da incoming links olarak isimlendirilen backlink, siteye başka bir siteden kazandırılan linklerden oluşur. Bu durum arama motorunda, web sitesinin linkinin bulunduğunu ve bunun yanında site dışından da bu linki öneren sitelerin olduğunu algılamasını sağlar. Böylece internet sitesi için Google gibi arama motorlarından güven sağlanmış olur.
Backlink banner ve içerikleri sayesinde;
- Site popülerliği,
- Sitenin alaka düzeyi,
- Sitenin popüler arama motorlarında güvenirliği,
- Sitenin statüsü,
Türünden arama motorları tarafından önemsenen gelişmeler sağlanır.
Backlink Ve SEO
Backlink ve SEO çalışmaları birlikte değerlendirilir. Hatta backlink SEO uzmanlarının vazgeçilmez araçlarındandır. SEO konulu içerikler incelendiğinde, sitenin güvenirliğini arttırmak, ziyaretçi sayısını arttırmak, firma tanınırlığını ve bilirliğini arttırma gibi çalışmaların SEO çalışmaları arasında yer aldığı görülür.
SEO çalışmalarında olduğu gibi, backlink çalışmaları da benzer şekilde amaçlar için kullanılır. Backlink, off-page SEO çalışmaları içerisinde yer alır. Bu durum backlink yönteminin, iyileştirme sağlanan internet sitesi dışında sağlanan iyileştirme yöntemi olarak açıklanabilir.
Google internet arama motoru, en yaygın kullanılan arama motorlarındandır. Genellikle SEO çalışmaları da bu arama motoru üzerinde gerçekleştirilir. Google arama motorunda yapılan optimizasyonlar, benzer yapıda bulunan diğer internet arama motorlarını da doğrudan etkiler. Google internet adreslerini sıralarken, PageRank algoritma yöntemini kullanılır.
Bu arama motorunun bu algoritma ile sıralama ölçütlerini belirlerken, sayfa için oluşturulan link sayısını gözden geçirdiğini gösterir. Bu durum hyperlink sıralaması olarak tanımlanır. Bu açıklamalar bütünü ile ele alındığında ise, backlink bağlantılarının önemi daha iyi anlaşılabilir. Bu işlemlerin başarılı bir şekilde gerçekleşmesi için de, SEO çalışmaları ilişkilendirilmesi gerekir.
Backlink Türkleri Nelerdir?
Google’nin PageRank algoritmasının tekniği incelendiğinde, algoritmaya 0’dan 10’a kadar değerler yüklendiği görülür.
Bu değerlerde;
- Gelen bağlantı sayfasının miktarı ve kalitesini ölçmeye,
- Her bir bağlantı sayfasındaki giden bağlantıların sayısını ölçmeye,
- Bağlantı oluşturulan sayfanın, internet arama motorundaki sıralamasına,
Gibi analiz yöntemlerinin kullanılmasına olanak sağlar. İnternet arama motoru bu sayede herhangi bir çelişkiye düşmeden, en güvenilen siteleri üst sıralara, güvenilmeyen siteleri ise alt sıralara yerleştirir. İnternet arama motorları gelişme gösterirken, internet sitelerini üst sıralara taşımak isteyen SEO uzmanları da boş durmazlar.
Backlink mantığını çözen bir takım SEO uzmanı tarafından backlink faktörünün manipüle edilmesinden sonra, organik olmayan backlink çalışmaları için Google gibi arama motorları gerekli önlemleri almıştır. Bu amaçla 2011 yılında Panda algoritması ve 2012 yılında Penguen algoritması güncellemeleri ile organik olmayan backlinkleri karşı önlemler alınmıştır.
SEO uzmanlarının backlink araçlarını kullanabilmesi için, mutlaka arama motorlarındaki gelişmeleri yakından takip etmesi gerekir. Backlink çalışmalarının earning ve giving olarak isimlendirilen iki farklı türü bulunur. Earning türünde, Natural links, Manually built links, Self created link çeşitliliği bulunur.
Gibi çeşitlilik bulunur. Natural links’de sayfa veya domain sahibinin herhangi bir işlem yapmasına gerek duyulmaz. Site doğrudan editoryal olarak link bağlantısı oluşturur. Manually built links’de, web inşası için planlanan linkler kullanılır. Bu sayede ziyaretçiler ilgili linki tıkladıklarında, doğrudan sayfa ziyaretini gerçekleştirirler.
Self ceated links’de ise, doğal olmayan form, blok yorumları ile web sitesi sahibi tarafından kazanılan linklerdir. Giving backlink türünde ise, doğal yoldan herhangi bir etkileşim olmamasına rağmen, web sitesinin bilgisi dışında alakasız sitelerden kazanılan backlinklerdir. Yorum backlinkleri, arama motoru sıralama ölçütü açısından SEO performansına doğrudan katkısı bulunmaz.
Backlink Analizi Nasıl Yapılır?
İnternet sitelerinin sıralama ölçütlerini önemli ölçüde etkileyen backlink çalışmaları, ancak analiz edilebilir olduğu durumlarda faydalar sağlar. Backlinklerin neler olduğu ve otoritelerinin görülmesi gerekir. Bunun için Search Console veya ücretli SEO analiz uygulamaları kullanılır.
Search Console uygulaması ile kullanıcılar geri bağlantılar oluşturarak periyotlar şeklinde güncellenebilir. Backlink ile bağlantı oluşturulan sitelerin güvenirliği, başarıyı etkileyen en önemli faktördür. Bu nedenle zararlı backlink analizinin yapılması gerekir. Bunun için genellikle ücretli SEO toolları kullanılır.
Bu sayede backlink alınan siteler görüntülenebilir, doğal ve faydalı olmayan linkler listeden çıkartılabilir. Backlink alınan siteler dijital pazarlama reklamcılık odaklı siteler de olabilir. Hatta bu siteler güvenirlik açısından sorunda oluşturmayabilir. Ancak otoritesi düşük olan sitelerin reddedilmesi önerilir. Bu sayede bu sitelerin karşılaştığı saldırılardan daha az etkilenilmiş olunur.
Backlink alınırken mümkün olduğu kadar otoritesi yüksek olan sitelerin tercih edilmesi önerilir. Bu sayede siteye alınmak istenen ziyaretçi kalitesinde de önemli gelişme sağlanır. Backlink analizi yapılırken, URL Rating, Anchor Text, NoFollow, DoFollow analizlerinin de değerlendirilmesi gerekir. Bir internet adresine farklı bir internet adresinden yönlendirme ile ulaşılması, ulaşılan adrese değer katabilir.
Ancak bazen ulaşılan adres bağlantısı, kazanılan adrese zarar verebilir. Bu bağlantı verilen site ile bağlantı alan sitenin erişim sorunlarından ve saldırılarından etkilenmesi olasılığını ortaya çıkartır. Bu gibi zararlardan etkilenmemek için, sorun yaratabilecek domaine refarans olmamak için, nofollow etiketleri ile link çıkışlarının sağlanması gerekir.
En İyi Backlink Analiz Araçları Tanıtım Yazısı Nedir?
SEO çalışmalarına yer vermek ve backlink tespit etmek için, Aprefs, Semrush, Majestic SEO, Moz, Google Search Console, Link Research Tools, Manitor Backlinks, Rank Singals, Cognitieve SEO, SEO Spyglass türünden analiz araçları kullanılır. Bu sayede kullanıcı kullanabileceği backlink oluşturabileceği site tercihinde bulunabilir. Bu sitelerden bağlantı almak için, backling tanıtım yazısı oluşturmak gerekir.
Dijital pazarlama yöntemlerinin vazgeçilmezlerinden olan bu yöntem sayesinde, firmanın tanınırlığı ve ürünün güvenirliği ön plana çıkartılır. Tanıtım yazıları ile desteklenen backlink çalışmaları sayesinde, organik yoldan site trafiğinde ve otoritesinde artış sağlanır. Bu durum ayrıca link oluşturulan sitenin otoritesinde de artışlar meydana getirir.
Backlink tanıtım yazıları kadar, tanıtım yazısı oluşturulacak sitenin kalitesi de önemlidir. Etkileyici içeriklerle, güvenli site tercihi yapıldığında SEO çalışmaları ile beklenen başarılar kısa sürede sağlanabilir. Seçilen sitenin, çalışma yapılan siteye uygun koşullar sağlaması gerekir. Ziyaretçi trafiği yüksek olan siteler tercih edilmeli ve var bu sitelerin sosyal medya içeriklerini incelenerek takipçi sayısı, kullanıcı yorumları incelenmelidir.
Tanıtım Yazısı İle Backlink Almak
Backlink, Türkçe’de geri bağlantı anlamını taşır. SEO uygulamalarında sıklıkla yer alan geri bağlantılar, web siteleri, bloglar, sosyal medya platformlarında etkileşimi arttıran, web siteleri ve bloklar açısından internet arama motorlarında sıralamayı değiştiren bir çalışmadır. Bu alınan her geri bildirimin site için faydalı olacağı anlamına gelmez.
Güvenirliği henüz test edilmemiş yeni açılmış siteler, çalışma yapılan site ile uyumlu olmayan siteler, yeterince etkileşim sağlamamış siteler, çalışma yapılan siteye zararlar verebilir. Bunun için geri dönüş sağlanacak sitelerin özenle seçilmesi, bu amaç için geliştirilen analiz uygulamalarından mümkün olduğu kadar faydalanılması gerekir.
Backlink tanıtım yazısı kullanılacak sitelerin, tanıtım yazısının içeriğine uygun site olması durumunda, beklenen faydaların görülebilmesi için belirli periyotlarla tanıtım yazılarının düzenlenmesi gereklidir. Bu yönde yapılan çalışmalarda, doğrudan link vermek yerine, içeriklerle zenginleştirerek backlink oluşturulması gerekir.
En İyi Backlink Alma Siteleri
Hiç şüphesiz ki SEO uzmanları en iyi backlink almak için, kaynak olarak bu amaçları yerine getiren siteleri kullanırlar. wordpress.com, likedin.com, slideshare.net, pinteres.com, flickr.com gibi siteler, diğer SEO çalışmalarına katkı sağladığı gibi, en iyi backlink alma siteleri olarak da önerilebilir. Slideshare.net’de backlink tanıtım yazısı oluşturulabileceği gibi, PDF dokümanları ekleyip paylaşmak da mümkün.
Ücretsiz Backlink Alma Yöntemleri
Çok sayıda kalitesiz backlink almaktansa, kaliteli birkaç backlink almak siteniz açısından daha fazla avantaj sağlar. Güvenilir ve kaliteli link çıkışları için, http://bumerang.hurriyet.com.tr/, http://yenidizin.com/, Visua.ly, SoundCloud, Docroid.net, Turkcell Blog, Academia.edu, http://www.pagecrush gibi kaynaklardan ücretsiz olarak faydalanılabilir.
Sitenizin formatına uygun olduğu durumlarda, imgur.com, photobucket.com, Photopeach, flickr.com, DeviantArt, gibi kaynaklardan da ücretsiz backlink alınabilir. Worldprees.com platformu da, backlink oluşumlarına ücretsiz katsı sağlar. WordPress uygulaması üzerinden oluşturulan blok siteye, kaliteli içerik girilerek backlink çekilebilir.