Aile Sağlığı Merkezi Korona Testi Yapıyor Mu?

Aile sağlığı merkezi korona testi yapıyor mu tüm bilgileri bu haber içeriğinde sizler için derledik.

Aile sağlığı merkezi korona testi yapıyor mu? Sağlık sorunu yaşayan kişilerin ilk başvurduğu yer aile sağlığı merkezleri olacaktır. Her mahallede bulunan aile sağlığı merkezleri, vatandaşlara hizmet vermektedir. Hastaneden önce sağlık sorunlarıyla ilgili danışma anlamında ilk adım olan sağlık ocakları pek çok tahlili yapmaktadır. Aile sağlığı merkezine gitmeden önce milyonlarca kişi “Aile sağlığı merkezi covid 19 testi yapıyor mu?” , “Aile sağlığı merkezi covid testi yapıyor mu” gibi pek çok soruya cevap arıyor. İşte, merak ettiğiniz “Sağlık ocağı korona test yapıyor mu” sorusunun cevabı.

Aile Sağlığı Merkezi Nedir?

Bir veya daha fazla aile hekimi ile aile sağlığı elemanlarınca aile hekimliği hizmetinin verildiği sağlık kuruluşuna denir. Buralarda sadece birinci basamak sağlık hizmeti verilecektir. Bu sayede; Aile sağlığı merkezi, Bakanlıkça öngörülen nüfus kriterleri esas alınmak suretiyle sözleşme yapmış bir ya da daha fazla aile hekimi tarafından açılabilir. Aynı aile sağlığı merkezindeki her aile hekimi ve aile sağlığı elemanı pozisyonu için ayrı ayrı sözleşme yapılır. Bakanlıkça uygun görülen aile sağlığı merkezleri eğitim amaçlı olarak kullanılabilir. Aile hekimleri, sağlık hizmetlerine yardımcı olmak amacıyla ebe, hemşire, sağlık memuru, tıbbi sekreter gibi ilave sağlık hizmetleri personeli ile güvenlik, temizlik, kalorifer, sekretarya vb. hizmetler için ferden veya müştereken personel çalıştırabilir ya da hizmet satın alabilirler. Aile hekimlerinin kullanmak zorunda oldukları teknik, tıbbi cihaz, bilgisayar donanımları ile gezici sağlık hizmetlerinin sunumu için gerekli olan motorlu araçlar, esas olarak aile hekimleri tarafından temin edilir.

Aile sağlığı merkezinin fiziki şartları

Bina: Kolay ulaşılabilir, güvenli, uygun havalandırma, ısıtma ve aydınlatma imkânlarına sahip, toplam alanı tek aile hekimi için 60 metrekare olmalıdır. Birden fazla hekimin birlikte çalışması durumunda her aile hekimi için 20 metrekare ilave edilir. Bir aile sağlığı merkezinde 2-6 aile hekimliği birimi olmasına azami dikkat gösterilir. Bekleme ve kayıt bölümü bulunmalıdır. Muayene odası, her aile hekimi için en az 10 metrekare olmalıdır.Tıbbi müdahale odası, hastaya tıbbi girişimlerin yapılabileceği büyüklükte lavabosu bulunan bir odadır. Bu odada aşı, enjeksiyon, küçük cerrahi müdahalelerin yapılmasına uygun muayene ve müdahale masası, muayene ve acil müdahale malzemeleri, jinekolojik muayene masası ile dezenfeksiyon ve sterilizasyon cihazlarının bulunması gereklidir.

Laboratuvar hizmetlerinin aile hekimince merkezde verilmesi planlanıyorsa bu hizmetler için uygun bir oda bulunmalıdır. Sağlık kayıtlarının tutulacağı, dosyalama, verilerin toplanması ve istatistiki değerlendirmeler ile resmi kurum ve sigorta kurumlarına yapılacak bildirimlerin hazırlanması gibi çalışmaların güvenli bir şekilde yapılabileceği bir büro veya bölme bulunmalıdır. Hastaların kullanabileceği bir lavabo ve tuvalet olmalıdır. Tercihen binanın giriş katında kurulurlar. Özürlü ve yaşlı hastaların giriş ve çıkışlarını mümkün kılan, kolaylaştırıcı tedbirler alınır. Muayene odası dışında yukarıda sayılan diğer odalar aile hekimlerince müşterek kullanılabilir.

Aile Hekimini Baktığı Hastalıklar

  1. Hasta muayenesi
  2. Anne Sütü Hakkında Bilgilendirme
  3. Hasta Sevk İşlemleri
  4. Tek Hekim Sağlık Raporu Verilmesi
  5. Enjeksiyon-Pansuman
  6. Çeşitli Laboratuar Tetkikleri
  7. Acil Sağlık Hizmetleri
  8. Gebe – Lohusa – Sağlam – Çocuk Takipleri
  9. Aşılama Hizmetleri
  10. Aile Planlaması
  11. Küçük Cerrahi Müdahaleler
  12. Hasta Hakları Başvurularını Değerlendirme
  13. Organ Bağış bilgisi

Aile hekimime her türlü sağlık sorunumu danışabilir miyim?

Aile hekiminiz sizin sağlık danışmanınızdır. Aile hekiminize aile planlamasından çocuk bakımı ve aşı uygulamalarına, sağlıklı beslenmeden bulaşıcı hastalıklara kadar her konuda başvurabilirsiniz.

Aile hekimliğinde sağlık hizmetleri ücretli midir?

Sağlık ocağındaki hizmet ücretsizdir. Muayene, aşılama, enjeksiyon, pansuman, birinci basamakta yapılan tahlil ve film hizmetleri tamamıyla ücretsizdir. Bu işlemler için herhangi bir sosyal güvence aranmamaktadır. Yazılan reçeteler ise kişilerin sosyal güvencesinin durumuna göre ödenmektedir.

Aile Sağlığı Merkezi Korona Testi Yapıyor Mu?

Aile sağlığı merkezi korona testi yapıyor mu sorusunu mutlaka duymuşunuzdur. Bu konu hakkında detaylı bilgi sahibi olmamakla birlikte bulunduğunuz ilde bağlı olduğunuz aile hekimine danışmanız gerekmektedir. Aile hekiminizi sorgulamak için bu bağlantıyı kullanabilir e-Devlet giriş bilgilerinizle kolay bir şekilde aile hekiminizi sorgulayabilirsiniz.

Daha fazla sağlık haberi okumak için: Sağlık haberleri kategorisini ziyaret edebilirsiniz.

Gündem 71 Sağlık