Kırıkkale Valiliği, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Merhamet İslami Eğitim ve Yardımlaşma Derneği iş birliği ile hazırlanan proje kapsamında ülkemize gelen Çadlı 12 kursiyer eğitimleri devam ediyor. Kentte 60 gün kalacak olan yabancı kursiyerler, halk eğitimi merkezi bünyesinde Türkçe dil eğitiminin yanı sıra kuaförlük, aşçılık ve pastacılık gibi meslekleri öğreniyor.
İlk kez meslek eğitimine Türkiye’de başlayan yabancı kursiyerler, almış oldukları uygulamalı ve teorik eğitimleri sayesinde birçok beceriyi de kazanmış durumdalar.
Eğitim faaliyetlerinin yapıldığı Halk Eğitimi Merkezini ziyaret eden AK Parti Kırıkkale İl Başkanı Mustafa Kaplan ile Kırıkkale Millî Eğitim Müdürü Hayati Telefoncu kursiyerlerle bir araya gelerek dernek Başkanı Mustafa Sadıç’tan bilgi aldı.
İl Başkanı Kaplan burada yaptığı konuşmada, “Asırlardan bugüne taşınan en büyük miras, kadim Türk milletinin hoşgörü ve misafirperverliğidir. Kırıkkale Valiliği himayelerinde TİKA ve Merhamet İslami Eğitim ve Yardımlaşma Derneği iş birliği ile ilimizde dil ve çeşitli alanlarda mesleki eğitimi kursu alan misafirlerimizi ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz.” dedi.
Millî Eğitim Müdürü Hayati Telefoncu da kursiyerlerin eğitim durumlarıyla ilgili görevlilerden bilgi aldı.
Kursiyerler hakkında bilgiler veren Dernek Başkanı Sadıç ise, “Kırıkkale Merhamet İslami Eğitim Yardım Derneği, TİKA işbirliği ile Kırıkkale Valiliğinin himayelerinde Afrika Çad’dan 12 tane genç kızımızı getirerek Türkiye’de kuaförlük kursu kapsamında bir proje oluşturduk. Bu proje, geçen sene Çad’a gittiğimizde oradaki bir dernekten bize böyle bir talep geldi. Ve biz bu talepleri proje haline getirerek Kırıkkale Valiliği ve TİKA’ya sunduk. Sayın Valimiz Bülent Tekbıyıkoğlu’nun himayeleri çerçevesinde bu proje olumlu karşılandı ve TİKA tarafından onaylanarak kursiyerleri Türkiye’ye getirdik. 60 günlük bir eğitim için getirdik. Bu proje tek ayaklı proje idi. Ama Kırıkkale Millî Eğitim Müdürlüğü ve Kırıkkale Halk Eğitimi Müdürlüğü tarafından bu projenin genişletilmesini bize teklif ettiler. Biz de değerlendirdik. Bu projeyi 4 ayaklı bir proje haline getirdik.” dedi.
Kursiyer eğitimlerinin başarılı bir şekilde yürütüldüğünü anlatan Sadıç, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Projede yer alan kuaförlük kursu, aşçılık kursu, pastacılık kursu ve Türkçe dil eğitimi başladı ve devam ediyor. Buradaki amaç ve gayemiz, Türk toplumunun insanlığa bakış açısını öğretmek ve Türkiye’deki birikimi bu insanlara öğretip ülkelerine göndermek. Bu insanlar 60 gün sonra ellerinde 4 altın bilezikle, sanat bileziği ile daha doğrusu balık tutma oltasıyla ülkelerine dönecekler. Ülkelerine döndükleri zaman TİKA tarafından bu insanlara bir kuaförlük dükkanı açılacak. Ve bu kuaförlük dükkanında bu çocuklar orada hizmet verecekler, para kazanacaklar ve kimseye muhtaç olmadan ayaklarının üzerinde durma başarısı elde edecekler.”
Sadıç, şuana kadar yapılan uygulamalarda yabancı kursiyerlerin çok istekli olduklarını ve kursta başarı elde edebilmek için ciddi bir gayret içerisinde olduklarını da sözlerine ekledi.
Anadolu Medya