Kırıkkale’nin Kurucusu Hüseyin Kahya Hiçyılmaz’ın Vefat Yıldönümü
Gündem 71 Editörü • 20 Eylül 2024 11:15
Kırıkkale’nin Kurucusu Hüseyin Kahya Hiçyılmaz’ın Vefat Yıldönümü

Türk Savunma Sanayinin kurulması için kendine ait arazileri hiç bir karşılık beklemeden Devlete bağışlayan ve Kırıkkale’nin kuruluşuna önder olan Hüseyin Kahya Hiçyılmaz’ın vefatının 88. Yıl dönümü.

Cumhuriyetin ilk yıllarında MKE’nin kuruluşunda girişimleri ve bağışladığı arsalarla Kırıkkale’nin kurucusu olarak kabul edilen merhum Hüseyin Kahya Hiçyılmaz’ın bugün vefatının 88. yıldönümü.

1924 yılında, Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla, yeni bir sanayi şehri plânlanmaktaydı. Stratejik ve jeopolitik konumundan dolayı Orta Anadolu Bölgesi’nde kurulması kararlaştırılmıştı. Bir kişi vardı ki Kırıkkale‘yi şehir adayları içerisine dâhil etmeyi, köyünü il yapmayı başaracaktı. İlerleyen tarihte o Kırıkkale şehrinin kurucusu olacaktı.

Asım Paşa başkanlığındaki heyet bölgede keşif gezisi yaptığı sırada kendilerini köyün muhtarı Hüseyin Kâhya karşılar. Der ki; “Şu gördüğünüz dağa kadar araziler benimdir, gelin fabrikaları buraya kurun, hatta dağın öbür tarafı da benimdir, lâzım olursa oraları da alın” der. Asım Paşa ve heyeti Ankara’ya döner ve durumu Mustafa Kemal Atatürk’e bildirir. 1 yıl sonra müjdeli haber gelir. Fabrikalar o arazilerde kurulacaktır.

Hüseyin Kahya Hiçyılmaz Kimdir? biyografisinin devamını okumak için tıklayın..

KIRIKKALE'DE HABERiN KALBi BURADA ATIYOR!