Nesnelerdeki ve yüzeylerdeki mikroorganizmaların öldürülmesi için kullanılan dezenfektanlar, enfeksiyon riskinin en aza indirilmesi için oldukça önemli bir yere sahiptir. Dolayısıyla bu ürünlere pek çok alanda ihtiyaç duyulur. Diğer yandan sıklıkla tercih edilen biri ürün olması “Dezenfektan nedir?’’ sorusunun sorulmasına yol açmaktadır. En net ifadeyle dezenfektan, patojen mikroorganizmaların öldürülmesi ve üremelerinin durdurulması amacıyla kullanılan kimyasal maddelerdir.
“Antiseptik nedir?’’ ise kişiler tarafından merak edilen bir diğer sorudur. Antiseptik septisemi, enfeksiyon ve çürümeyi önlemek amacıyla canlı dokuya uygulanan maddelerdir. Antiseptikler ve dezenfektanlar, mikroorganizmaları öldürülmek için kullanılsa da aralarında temel bir fark söz konusudur. En temel antiseptik ve dezenfektan farkı, uygulandığı bölgeler üzerinden görülür. Dezenfektan; lavabo, tezgah gibi cansız yüzeyler için kullanılırken antiseptikler ise canlı yüzeylerde etkilidir.
Dezenfektan ve antiseptik çeşitleri, geniş ürün yelpazesi ile farklı alanlarda kullanılmaya uygunluk gösterir. Ürünler, el ve cilt temizliğinin yanı sıra alet ve yüzey gibi cansız alanlarda da kullanılır. Geniş kullanım alanına sahip olan bu ürünler, kişilerin ihtiyaçlarını karşılamak için farklı ambalaj seçenekleri üzerinden de satışa sunulmaktadır.
Dezenfektan spreyli kutular, 5 ya da litrelik kutular ile ambalajlanarak kullanıcıya sunulur. Dermosept dezenfektan çeşitleri ise 1 litrelik ve 5 litrelik olacak şekilde ambalajlanır. Diğer yandan dermosept el dezenfektanı, %70 alkol içeriği ile %100’e yakın koruma sağlar.
El ve cilt temizliği için kullanılan antiseptik dezenfektan yanında alet ve yüzeylerin temizliği için de kullanılan dezenfektan çeşitleri de mevcuttur. Alet ve yüzey dezenfektanı tüm cerrahi aletlerde, MIC aletlerinde, anestezi malzemelerinde dezenfeksiyon ve temizlik işlemi için kullanılır. Antiseptik solüsyonlar ise küçükbaş, büyükbaş ve atlarda oluşan yaraların mikrop kapmaması için kullanılan ürünlerdir.
Rivanol toz, bir deri antiseptiği olarak karşımıza çıkar. Bu noktada “Rivanol toz ne işe yarar?’’ diye sorulduğunda ise cevap basittir. Enfeksiyonların oluşumundan ve oluşmasından sorumlu olan mikropların öldürülmesini sağlar. Antibakteriyel bir ilaç olan bu ürün, mikropların gelişimini önler. Halk arasında sarı su olarak da bilinen rivanol toz, deri üstüne sürülerek kullanılır.
Rivanol toz, hem insanlarda hem de hayvanlarda kullanılmaya uygunluk gösteren bir ürün olmakla beraber kullanımı da oldukça kolaydır. “Rivanol toz nasıl kullanılır?’’ sorusuna ise şu şekilde cevap verilebilir:
Bir çeşit antiseptik çözelti olan batikon, cilt ve el dezenfeksiyonu ve küçük kesik yaralarının tedavisi için kullanılır. “Batikon ne işe yarar?’’ sorusunun tek cevabı bu olmamakla beraber bu ürünün kullanıldığı pek çok alan mevcuttur. Enfeksiyon riski olan bölgeler, yara yerleri, yanık tedavisi ve bakımı, cerrahi müdahalelerden önce yapılan cilt dezenfeksiyonu için batikon kullanılır.
Batikon, içeriğinde yer alan povidon iyot sayesinde mikroorganizmaların üremesini durdurur. Cilt ve mukoza yapısını tahriş etmeyen bu ürün suda kolaylıkla çözülür. Batikon uygulaması yapılan bölgeye rahatlıkla bandaj sarılır. Çünkü batikon bandaja yapışmaz. Bu sebeplerden dolayı batikon en çok tercih edilen dezenfektan çeşitleri arasında yer alır.
Antiseptik ve dezenfektan fiyatları, farklı etkenlere bağlı olarak değişim gösterir. Her şeyden önce bu ürünler farklı formlarda bulunur. Ürünlerin bulunduğu forma göre de fiyatları değişiklik gösterir. Bunun yanı sıra dezenfektan ve antiseptikler bulundukları forma göre farklı hacim ve kütle değerlerine sahip olur. Buna bağlı olarak ise bu ürünlerin fiyatlarında farklılık yaşanır.
Dezenfektan seramik, ahşap, taş, metal gibi canlı olmayan yüzeylerde antiseptik ise canlı dokularda kullanılmak için üretilir.
Cansız yüzeylerin mikroorganizmalardan arındırılması ve mikroorganizmaların üremesini durdurmak için kullanılan kimyasallardır.