Avrupa Birliğine üye olan ülkeler ve Avrupa Serbest Ticaret Birliğine üye olan ülkelerin bölgesine Schengen bölgesi denilmektedir. Bu bölgeler içerisinde yer alan herhangi bir ülkeye seyahat etmek istediğinizde Schengen vizesi almanız gerekmektedir. Schengen ülkeleri arasında yer almayan bir ülkeye seyahat planlıyorsanız o ülkenin vize başvuruları ile alakalı şartlarına uymanız gerekmektedir. Schengen vizesi nedir? Nasıl alınır ve başvuru esasları nelerdir?
Birçok kişinin merak ettiği bu konu için net bir ifade kullanmak gerekirse Schengen ülkelerine gidebilmek için kullanılan vize türüdür. Bu vize ile aynı anda birden fazla ülkeye geçişte sağlanabilmektedir. Oldukça popüler olan bu vize çok sayıda ülkeyi ziyaret etme imkanı tanımaktadır.
Schengen Vizesi Nasıl Alınır?
Öncelikle bu vizeyi alabilmek için 2020 yılında yürürlüğe giren elektronik başvuru sistemidir. İnternet üzerinden yapılacak olan başvuru da elektronik form eksiksiz şekilde doldurulmalı ve imzalandıktan sonra başvuru esnasında teslim edilmelidir. Seyahate dair gitmek istediğiniz ülkenin vize konusunda hizmet veren kurumlar aracılığı ile de Schengen vizesi başvurusunda bulunabilirsiniz. Gerekli belgelerin temin edilmesinden sonra randevu almanız gerekmektedir. Randevu tarihine ve saatine göre hazırlığınızı yapıp o saatte konsoloslukta ya da elçilikte bulunmalısınız. Schengen vizesini alan kişi tek seferde birden fazla ülkeye geçiş yapabilir. Fakat ilk etapta hangi ülke üzerinden vize alacaksa seyahatin ilki o ülkeye olmak zorundadır. Sonrasında diğer ülkelere geçişi doğrudan gerçekleştirebilirsiniz.
Schengen Vizesi Evrakları
Schengen vizesine başvuracakların temin etmesi gereken evraklar vize türlerine göre değişkenlik göstermektedirler. Ülkeler arası ufak tefek değişiklikler söz konusu olsa da esasında aynı belgeler talep edilmektedir. Schengen vizesi evrakları listesini şu şekilde sıralayabiliriz;
Arka fonu beyaz en az 2 adet biyometrik fotoğraf başvuru dosyasında bulunmalıdır.
Başvuru formu eksiksiz ve doğru bilgi içerecek şekilde doldurulmalıdır.
İçinde en az yeni vize için 2 boş sayfası bulunan pasaport olmalı ve pasaportun da seyahat bitiş tarihinden itibaren de 6 ay daha geçerliliğini sürdürmesi gerekir.
Başvuru sahibinin uçak ve otel rezervasyonları başvuru dosyasına konulmalıdır.
İkametgahını gösterir belge ibrazı,
Hem pasaportun hem de kimliğin fotokopisi okunur şekilde çekilmelidir.
Başvuru sahibine ait banka hesap özetleri son 3 ayı içerecek şekilde olmalı ve banka onayı olmalıdır.
Seyahate dair en az 30.000 Euro teminatlı sağlık sigortası yaptırılmalı ve bu sigorta geri dönüş tarihine dek geçerli olması gerekmektedir.
Schengen Vize Başvurusu
Schengen ülkelerine yapmak istediğiniz seyahat ile alakalı yapacağınız Schengen vize başvurusu içinuygulanan prosedüre özen göstermek gerekir. Başvuru esaslarına göre tüm belgeler hazır hale getirilmeli ve sonrasında da randevu alınmalıdır. Schengen vizesi için başvuru sahibinin parmak izi ibraz etmesi zorunluluğu vardır. Eğer daha önce bu vizeden almışsanız ve parmak izi taraması yapmışsanız parmak izine gerek yoktur. Fakat parmak izi ibrazının 5 yılı doldurmamış olması gerekmektedir.
Birçok farklı amaçla Schengen ülkelerine geçiş için vize talebinde bulunabilirsiniz. Genellikle gelişmiş ülkeler bu kapsama dahil olurken başta turistik amaçlı ve eğitim amaçlı seyahatler ön plandadır. Elbette ticari noktalarda da gelişimler değişkenlik gösterdiği için ticari amaçlı vize talepleri de söz konusudur. Bu bölgelerde bulunan akrabalarınız var ise akraba ziyareti vizesini de alıp, özgürce seyahatinizi yapabilirsiniz.