Hızlı bir şekilde kuruyarak alt yüzeye yapışabilme özelliğine sahip epoksi boyaların kullanım alanına göre temininin sağlanması gerekmektedir. Genellikle yer kaplama alanında kullanılan epoksi boyaların 1 kilogramı 3 m² alanı boyayabilmektedir. Bu alanlarda verimli sonuçlar alınması için pürüzlü zemine astar uygulanması gerekmektedir. Kuruyan astarın üzerine zımparalama işlemi gerçekleştirilerek pürüzsüz bir alan elde edilmelidir. Ara kat ve son kat olarak uygulanan epoksi boya, yapılacak olan boya sistemine göre sonuç vermektedir.
Zemindeki seviye farklılıklarını ortadan kaldırarak düzgün, pürüzsüz, sağlam ve tozumayan bir altyapı oluşturmak için epoksi astarlar kullanılmaktadır. Metal sanayisinde galvaniz yüzeyler için, mükemmel yapışma ve korozyon performansı sağlayan dolgu gücü yüksek epoksi astarlar, epoksi boyalarda mükemmel sonuç almak için tercih edilmektedir. Kullanılacak alanlarda bu bilgiler ile alım yapılması önerilmektedir.
Epoksi, 1939 yılında Alman kimya markası Farben tarafından keşfedilmiştir. Kolay temizlenen madde bileşenlerinden oluşmaktadır. Kaymaz ve kokusuz özellik yapısına sahip bir reçine türü olarak geçmektedir. Kullanım alanı değişken olan sağlam ve güçlü bir yapışkan türüdür. İki karbon atomuna bağlanmış bir oksijen elementlerinden oluşmaktadır. Epoksitlerin polimerizasyonu sonucunda elde edilmektedir. Su, asit ve alkaliye karşı dayanıklı bir yapıya sahiptir. Isı ile içerisinde bulunan bileşen zincirleri erime ardından ise yumuşama göstermektedir. Karmaşık yapısı aynı hızda tekrar sertleşmesine olanak sağlamaktadır.
En çok çatlak ve boşluk yapıları pürüzsüz bir şekilde doldurma sağlamak alanlarında görev yapmaktadır. Akışkan sıvı yapısı iki hafta içerisinde tam sertlik kıvamına ulaşır. Mekanik alanlarda dayanıklılık gösteren yapısı kimyasal eriyik madde olarak adlandırılmaktadır.
Sonsuz polimerleşmeyle elde edilen, büyük moleküllü yapay madde anlamına gelen reçine, epoksi karışımını ifade etmek için kullanılmaktadır. Epoksi reçinelerinin kullanıldığı sektörlere ve ürünlere uyum sağlamak için içeriği devamlı gelişim araştırmalarına tabi tutulmaktadır. Epoksiler, epoksi reçine ve sertleştirici olmak üzere iki bileşenden meydana gelmektedir. Reçine sisteminde bulunan karışım oranları göz önünde tutulmaktadır.
Sıvı haldeki reçinenin içerisine barit, titan, renk pigmentleri ve yüzey ajanları katılarak mikser yardımı ile yapılan boya türüne epoksi boya denilmektedir. Zemin veya alanda yapışma sağlamak ve darbelere karşı direnç sağlamak açısından günümüzde birçok alanda kullanılmaktadır.
Kullanılan alanlarda estetik görünüm, parlaklık ve koruma sağlayan epoksi boyalar, evlerde içerisine katılan pigmentli boya renkleri ile hobi ve sanat alanlarında kullanılmaktadır. Genel anlamda ise endüstriyel kaplama, fiber takviyeli plastik, kaymaz kaplama, sert köpük, genel amaçlı yapıştırıcı, elektrik izolatörleri, elektronik ve elektrikli bileşenler, müzik aletleri üretimi, uzay ve havacılık sanayisi, otomotiv sanayisi gibi alanlarda kullanılmaktadır.
Vernik ve yapıştırıcı gibi özellikleri de bulunmaktadır. Dayanıklı ve toz tutmayan yapısı ile tekne, rüzgâr tribünü, kaykay, masa, takı, uçak parçaları, boru, zemin kaplama, roket gövdesi ve eğlence ekipmanları gibi günlük hayatta rastlanan birçok üründe kullanılmaktadır.